Zihni Özdil Premium Corner

Vier redenen waarom de VVD blijft winnen

29 januari 2022Leestijd: 5 minuten

Al meer dan tien jaar schrijft Zihni Özdil kritische artikelen over de VVD van Mark Rutte. Nu is het hoog tijd om te vertellen wat de liberale partij wel goed doet.

Maakt u zich geen zorgen. Ik zal blijven schrijven over hoe de VVD onder Mark Rutte een neoliberale machtsmachine is geworden die de nationale eigenheid en sociale volksgemeenschap in de uitverkoop heeft gedaan. Dat kan niet genoeg worden bekritiseerd. En ik zal er tot in de eeuwigheid mee doorgaan. Beloofd.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Maar voor deze column laat ik mijn persoonlijke politiek-inhoudelijke voorkeuren even los. En zal ik eerlijk opschrijven wat de vier belangrijkste oorzaken zijn voor het aanhoudende succes van de VVD.

1.Daniel Koerhuis

Het uit Dedemsvaart afkomstige Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis belichaamt een eigenschap van VVD’ers die veel te onderbelicht blijft, namelijk dat ze agenda-setting zijn. De VVD zet de koers uit en anderen reageren.

Zo nam Koerhuis met zijn slogan ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ de regie over het hele woondebat. Terwijl de oppositie nauwelijks verder kwam dan als een gebeten hond reageren op dit orakel uit Overijssel, onder intimi bekend als The Koer.

Dat de PvdA als regeringspartij de verhuurderheffing (de uniek Nederlandse boete op goedkope huurwoningen) uitrolde en ook nog eens regelde dat buitenlandse beleggingsfondsen Nederlandse sociale-huurwoningen konden opkopen, is men op links opzichtig vergeten. PvdA-leider Lilianne Ploumen was nota bene minister toen de PvdA vier jaar lang de sociale huur kapotmaakte.

Nee, als het al lang te laat is, komt links Nederland pas in ‘opstand’ tegen de wooncrisis. Zonder eerst eerlijk de hand in eigen boezem te steken. Linkse politici doen nu alsof de VVD tijdens Rutte II 76 zetels had. Maar de kiezer is niet zo dom.

The Koer blijft er evenwel nuchter over. Want hij is intelligent genoeg om in te zien dat hij met zo’n muffe oppositie – die ook nog eens hapt na elke scheet die hij laat – zonder moeite zal blijven winnen.

2. #Rotmaatregel

Premier Mark Rutte was trots toen zijn kabinet in 2012 de maximumsnelheid op de snelweg verhoogde van 120 naar 130 kilometer per uur. ‘Een kroonjuweel,’ zei hij. Diezelfde Rutte moest dat kroonjuweel in november 2019 weer inleveren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.