Premium Lock Rutte IV maakt er financieel een potje van

11 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Het nieuwe kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. Foto: ANP POOL ROYAL IMAGES SEM VAN DER WAL

Het nieuwe kabinet wil meer geld uitgeven dan het kan opmaken. En het zadelt toekomstige generaties op met forse financiële lasten. Dat blijkt uit de doorrekening van het coalitieakkoord door het Centraal Planbureau. Rutte IV lijkt er een financiële janboel van te maken, schrijft Jeroen van Wensen.

Komende generaties kunnen een schoner Nederland verwachten, met beter onderwijs. Maar ook een Nederland met een flink hogere staatsschuld. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt de staatsschuld in 2060 uit op 92 procent van het bruto binnenlands product (dat wat de burgers en bedrijven van een land samen in één jaar verdienen). Tenzij volgende kabinetten flink op de rem trappen en weer fors gaan bezuinigen. Op bijvoorbeeld datzelfde onderwijs.

Meer uitgeven dan opmaken

De vraag is of de peperdure plannen haalbaar zijn. Het planbureau rekent voor dat het kabinet veel meer geld wil uitgeven dan het de komende vier jaar zal kunnen opmaken. Een groot knelpunt daarbij is het tekort aan personeel: een groter leger vereist meer soldaten, maar die zijn nauwelijks te vinden op de toch al krappe arbeidsmarkt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw