Eric Vrijsen Premium Corner

Rutte IV: Kaags kabinet vraagt koele oppositie

06 januari 2022Leestijd: 3 minuten

Mannen en vrouwen, gelijk in getal. Het kabinet-Rutte IV staat klaar om te beginnen. Politiek verslaggever Eric Vrijsen wenst de nieuwe ploeg het allerbeste toe: stevige oppositie en lachsalvo’s vanaf de publieke tribune.

Evenredigheid is de sleutel van de Haagse politiek, zo blijkt ook in deze kabinetsformatie. VVD, D66, CDA en ChristenUnie zetten 8, 6, 4 en 2 ministers op het bordes, plus 3, 3, 2 en 1 staatssecretarissen.

Lees meer over de samenstelling van het kabinet-Rutte IV: Hoe Kaag haar huid duur verkocht en Rutte zonder rem fietst

Die spelregel was nooit van toepassing op de man-vrouwverhouding. Maar nu wel! Tien vrouwelijke en tien mannelijke ministers. Vier vrouwelijke en vijf mannelijke staatssecretarissen. Bravo. Dit record zal nadreunen in de parlementaire geschiedenis. Misschien wel meer dan dat andere formatierecord, namelijk de lengte van het proces. Of het kabinet lang blijft zitten, hangt af van de stabiliteit en de teamgeest van de nieuwe ploeg.

‘Wacht op onze daden!’

Sinds 1849 geldt de spreuk van Johan Rudolf Thorbecke: ‘Wacht op onze daden!’ Of zoals Mark Rutte (VVD) het maandag zei, vlak voordat hij de gesprekken begon met 28 beoogde bewindslieden: ‘Aan de slag.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.