Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Koning velt Salomonsoordeel over Gouden Koets

13 januari 2022Leestijd: 3 minuten

Uitstel, maar nog geen afstel. Dat was donderdagmiddag de strekking van de langverwachte mededeling van koning Willem-Alexander over de toekomst van de Gouden Koets.

In een videoboodschap op de sociale media liet de Koning weten dat de Gouden Koets voorlopig binnen blijft: op Prinsjesdag zal hij niet worden gebruikt en ook niet bij andere officiële gelegenheden. Dit geldt voor onbepaalde tijd. Pas als de maatschappelijke verdeeldheid rond de Gouden Koets is verdwenen, zou hij weer in het openbaar kunnen verschijnen.

Dat de Koning zou aankondigen dat hij de eerstkomende Prinsjesdag weer unverfroren zwaaiend in de Gouden Koets zou stappen, zoals hij voor het laatst deed in 2015, lag niet in de lijn der verwachting. Daarvoor is de verdeeldheid over de koets – vooral door het omstreden linkerpaneel Hulde der Koloniën – te groot. Letterlijk: vooral voor Nederlanders met een Surinaamse en Antilliaanse achtergrond spreekt het paneel een pijnlijke koloniale beeldtaal. Nederlanders zonder die achtergrond zitten er vaak niet zo mee.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.