Monarchie Premium Corner

Geen goud, geen glans. Het dilemma rond de Gouden Koets

18 juni 2021

De Koning staat voor een ingewikkelde keuze over de Gouden Koets. Het ligt misschien voor de hand om er definitief een museumstuk van te maken. Maar zonder de Gouden Koets glanst de monarchie een stuk minder. Dat weet de Koning óók.

Hoe nu verder met de Gouden Koets? Er zijn in Nederland veel mensen die er een mening over hebben, maar er is er maar één die beslist. Koning Willem-Alexander. En die gaf donderdag, bij de terugkeer van de Gouden Koets in de openbaarheid na vijf jaar van restauratie, heel professioneel geen krimp.

Lees ook dit commentaar van Joppe Gloerich terug: Hulde, de Gouden Koets is straks elke dag te zien

De Koning opende in Amsterdam de tentoonstelling De Gouden Koets, waar de Gouden Koets – vergulder dan ooit – het hart van is. In een glazen behuizing die best veel goudgele glans weer wegneemt, staat de koets op de fraaie Meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum, het voormalige Burgerweeshuis.

Lees verder onder de tweets

Krijgt de koets weer een publieke rol of blijft hij museumstuk?

De tentoonstelling – ook zeer de moeite waard – duurt tot en met 27 februari volgend jaar. Tegen die tijd moet zijn besloten over de toekomst van de Gouden Koets. Krijgt hij weer een publieke rol of blijft hij een museumstuk? In dat geval moet er een permanente locatie komen. Voor de hand liggen er twee: het Amsterdam Museum waar hij nu al staat, of de Koninklijke Stallen van Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Beide zijn verdedigbaar. Het was Amsterdam dat de koets in 1898 na een inzameling schonk aan de nieuwe vorstin Wilhelmina. Maar dat ‘Amsterdamse cadeau werd nationáál symbool’, zoals burgemeester Femke Halsema bij de opening zei. Apeldoorn is dus prima.

Wilhelmina en alle troonopvolgers sindsdien trouwden erin

Ook bij een publieke terugkeer zijn er meerdere opties. Krijgt de Gouden Koets ook zijn jaarlijkse rituele rol op Prinsjesdag terug of alleen zijn iets oudere, maar veel minder frequente rol als hét huwelijksvehikel van de monarchie?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.