Premium Lock Geen goud, geen glans. Het dilemma rond de Gouden Koets

18 juni 2021Leestijd: 4 minuten
Koning Willem-Alexander tijdens de opening van de expositie De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Foto: ANP.

De Koning staat voor een ingewikkelde keuze over de Gouden Koets. Het ligt misschien voor de hand om er definitief een museumstuk van te maken. Maar zonder de Gouden Koets glanst de monarchie een stuk minder. Dat weet de Koning óók.

Hoe nu verder met de Gouden Koets? Er zijn in Nederland veel mensen die er een mening over hebben, maar er is er maar één die beslist. Koning Willem-Alexander. En die gaf donderdag, bij de terugkeer van de Gouden Koets in de openbaarheid na vijf jaar van restauratie, heel professioneel geen krimp.

Lees ook dit commentaar van Joppe Gloerich terug: Hulde, de Gouden Koets is straks elke dag te zien

De Koning opende in Amsterdam de tentoonstelling De Gouden Koets, waar de Gouden Koets – vergulder dan ooit – het hart van is. In een glazen behuizing die best veel goudgele glans weer wegneemt, staat de koets op de fraaie Meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum, het voormalige Burgerweeshuis.

Lees verder onder de tweets

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Krijgt de koets weer een publieke rol of blijft hij museumstuk?

De tentoonstelling – ook zeer de moeite waard – duurt tot en met 27 februari volgend jaar. Tegen die tijd moet zijn besloten over de toekomst van de Gouden Koets. Krijgt hij weer een publieke rol of blijft hij een museumstuk? In dat geval moet er een permanente locatie komen. Voor de hand liggen er twee: het Amsterdam Museum waar hij nu al staat, of de Koninklijke Stallen van Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Beide zijn verdedigbaar. Het was Amsterdam dat de koets in 1898 na een inzameling schonk aan de nieuwe vorstin Wilhelmina. Maar dat ‘Amsterdamse cadeau werd nationáál symbool’, zoals burgemeester Femke Halsema bij de opening zei. Apeldoorn is dus prima.

Wilhelmina en alle troonopvolgers sindsdien trouwden erin

Ook bij een publieke terugkeer zijn er meerdere opties. Krijgt de Gouden Koets ook zijn jaarlijkse rituele rol op Prinsjesdag terug of alleen zijn iets oudere, maar veel minder frequente rol als hét huwelijksvehikel van de monarchie?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw