Politici, houd op met beeldvorming en focus op inhoud

13 januari 2022Leestijd: 2 minuten
Kabinet Rutte IV eerste keer bij elkaar

Na het aantreden van het nieuwe kabinet zijn alle ogen gericht op de nieuwkomers in de politiek. Het is aan te raden dat die zich niet druk maken om beeldvorming maar focussen op de inhoud. Dat zouden trouwens alle politici moeten doen. Ook Kamerleden, schrijft Carla Joosten.

Het is te hopen dat de vers aangetreden ministers en staatssecretarissen zich minder druk maken om de beeldvorming dan om de inhoud van hun werk. Dat geldt ook voor de leden van de Tweede Kamer. De zorg hoe iets overkomt en hoe het publiek moet worden ingepakt, overheerst het politieke werk veel te veel.

Beeldvorming was bepalend in kwestie van de kinderopvangtoeslag

Hoe ernstig dat kan uitpakken, staat in Ongekend onrecht, het verslag van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Die concludeert dat in Den Haag beeldvorming bepalend was geworden en niet uitvoering van beleid. Met alle gevolgen van dien.

Beeldvorming bepaalde koers kabinet in toeslagenaffaire 

Dus politici, trek u niets aan van uw entourage die bezig is met de vraag hoe de media u zien, maar concentreer u op de inhoud. Het moet gaan om uw beleid en de uitvoering van dat beleid. Het gaat niet om uw persoon.

Het is prijzenswaardig als politici niet te ver van de burger afstaan, maar de balans is doorgeslagen. Angst voor de burger en wat die wel niet zou denken is uitgangspunt. De inhoud en soms zelfs de waarheid doen er amper toe. De hang naar populariteit is groot onder politici. Te groot.

Lees ook dit commentaar: focus niet op poppetjes

Politieke partijen zijn ook te veel gefocust op beeldvorming

Ook politieke partijen laten zich te veel leiden door beeldvorming. Kamerleden die zich richten op het echte Kamerwerk en bezig zijn met wetgeving leggen het vaak af tegen hen die vooral zichtbaar zijn in de media en minder actief met wetgeving. Die nijvere bijen verdwijnen geregeld van de kandidatenlijst.

Politieke partijen zouden bij hun oordeel over partij­genoten en de vraag of ze weer op de kandidatenlijst mogen meer naar de echte daden moeten kijken dan naar de zichtbaarheid. Laat de waan van de dag voor wat het is: een waan.