Premium Lock Ga aan de slag Tweede Kamer, focus niet op poppetjes

28 april 2021Leestijd: 3 minuten
Fractievoorzitters in gesprek met kamervoorzitter Vera Bergkamp in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

Op het Binnenhof draait alles om vertrouwen. Vertrouwen tussen burger en overheid en vertrouwen tussen partijen, voorwaarde om een kabinet te formeren. Maar een kabinet is er nog lang niet en ‘vertrouwen’ is door Haags gedoe een fata morgana, schrijft Carla Joosten.

Alsof het snoeiharde rapport Ongekend onrecht over de toeslagenaffaire niet duidelijk genoeg was – Rutte III trad er nota bene door af – blijft die affaire de politiek domineren. Er zullen en moeten meer koppen rollen. Zwartepieten als geliefd spel van een Kamer die niet inziet zelf deel van het probleem te zijn.

Het toeslagensysteem had er nooit mogen komen. De fiscus int geld en moet het niet uitdelen. Maar het systeem kwam er. Met strenge regels en een Tweede Kamer die, toen misbruik bleek, fraudejacht aanmoedigde. Ook de held van nu, Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA).

De Omgevingswet is nog niet ingevoerd of het regent al klachten

Door complexe, onuitvoerbare wetten worden burgers vermalen in de ambtelijke molens. Vraag het de Algemene Rekenkamer, de Nationale ombudsman en de, trouwens ook niet geheel onschuldige, Raad van State. Neem de nieuwe Omgevingswet. Die is nog niet ingevoerd of het regent al klachten. Onuitvoerbaar.

Wetgeving heeft in de Kamer geen prioriteit. Effecten? Wordt niet op gelet. Informatie? Is er volop, maar wordt slecht gelezen. Zelfs met aanbevelingen van de eigen parlementaire enquêtes doet de Kamer zelden iets.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw