Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Ga aan de slag Tweede Kamer, focus niet op poppetjes

28 april 2021Leestijd: 3 minuten

Op het Binnenhof draait alles om vertrouwen. Vertrouwen tussen burger en overheid en vertrouwen tussen partijen, voorwaarde om een kabinet te formeren. Maar een kabinet is er nog lang niet en ‘vertrouwen’ is door Haags gedoe een fata morgana, schrijft Carla Joosten.

Alsof het snoeiharde rapport Ongekend onrecht over de toeslagenaffaire niet duidelijk genoeg was – Rutte III trad er nota bene door af – blijft die affaire de politiek domineren. Er zullen en moeten meer koppen rollen. Zwartepieten als geliefd spel van een Kamer die niet inziet zelf deel van het probleem te zijn.

Het toeslagensysteem had er nooit mogen komen. De fiscus int geld en moet het niet uitdelen. Maar het systeem kwam er. Met strenge regels en een Tweede Kamer die, toen misbruik bleek, fraudejacht aanmoedigde. Ook de held van nu, Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA).

De Omgevingswet is nog niet ingevoerd of het regent al klachten

Door complexe, onuitvoerbare wetten worden burgers vermalen in de ambtelijke molens. Vraag het de Algemene Rekenkamer, de Nationale ombudsman en de, trouwens ook niet geheel onschuldige, Raad van State. Neem de nieuwe Omgevingswet. Die is nog niet ingevoerd of het regent al klachten. Onuitvoerbaar.

Wetgeving heeft in de Kamer geen prioriteit. Effecten? Wordt niet op gelet. Informatie? Is er volop, maar wordt slecht gelezen. Zelfs met aanbevelingen van de eigen parlementaire enquêtes doet de Kamer zelden iets.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.