Premium Lock Boris Johnson is kop-van-jut op het vrijheidslievende Engelse platteland

20 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Boris Johnson. Ian Vogler / POOL / AFP

Kiezers en partijgenoten dreigen hun premier te laten vallen, maar niet slechts omdat Johnson zelf de COVID-regels heeft overtreden. Ze vinden juist dat de maatregelen veel te ver gaan. Dat is goed te merken op het conservatieve en rijke Engeland buiten de steden, schrijft Robbert de Witt na een bezoek.

Het was een onwerkelijke en voor sommige Nederlanders vast jaloersmakende ervaring. Terwijl de omikronvariant in het Verenigd Koninkrijk rondraasde, met dagelijks tweehonderdduizend besmettingen, stonden de bezoekers van een pub in graafschap Suffolk schouder aan schouder. Jong en oud, zonder mondkapjes, elkaar omhelzend en handenschuddend. De gelegenheid was treurig, want even ervoor hadden zij in een klein anglicaans kerkje afscheid genomen van een overledene.

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij EW. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Toch werd in dit oer-Engelse café, The White Horse, geklaagd over het veel te strenge Britse coronabeleid. Zoals in veel andere westerse landen wordt op het ­Engelse platteland vooral conservatief gestemd. Ook Suffolk is al decennia Tory country. Hier winnen de Conservatieven traditioneel zonder veel moeite hun zetel voor het Lagerhuis. Maar er is bepaald geen dankbaarheid voor het milde coronabeleid van de Conservatieve regering. Vooral Boris Johnson moet het ontgelden.

Partijgenoten lieten Johnson in de steek omdat hij te streng was

Je zou denken dat de Britse premier zo onder vuur ligt door ‘partygate’. Terwijl het land eind 2020 in strenge lockdown verkeerde en de ziekenhuizen volliepen, vierden Johnson en zijn staf feestjes in de tuin van Downing Street 10. Met veel drank en kerstmutsen op.

Partijgenoten nemen hun premier echter niet kwalijk dat hij de regels overtrad, maar dat hij juist veel te strenge coronaregels invoerde. Toen Johnson in december zijn plan B door het parlement probeerde te loodsen, dat harde maatregelen behelsde om de omikronvariant tegen te houden, lieten honderd partijgenoten hun premier in de steek en stemden tegen het plan. Slechts dankzij steun van de oppositie kreeg Johnson de strenge maatregelen er toch door.

Waarschuwing invloedrijke anti-lockdown-club in Conservatieve partij

Vorige week waarschuwde een andere partijgenoot, Mark Harper, dat Johnson een nieuwe opstand in zijn partij kan verwachten als de maatregelen niet rap zouden worden versoepeld. Harper is voorzitter van de invloedrijke anti-lockdown-club Covid Recovery Group in de partij. Prompt kondigde Johnson aan dat alle coronamaatregelen worden opgeschort, per 26 januari.

Conservatieve politici als Harper voelen heel goed aan hoe hun achterban denkt. En voor de Tories is dat het landelijk gebied buiten de grote steden. Het Engelse platteland wordt wat betreft opvattingen en politieke voorkeur weleens vergeleken met het Franse en Amerikaanse platteland. Daar moeten burgers ook weinig hebben van het gedachtegoed uit de hoofdstad. Over immigratie en klimaat bijvoorbeeld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw