Jeroen van Wensen Premium Corner

Verbod op doorverkopen beursorders komt geen minuut te laat

20 november 2021

De Europese Commissie werkt aan een verbod op het doorverkopen van beursorders, meldt het FD. Daar kan de particuliere belegger alleen maar blij mee zijn, schrijft Jeroen van Wensen.

In Nederland mag het niet van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Maar in bijvoorbeeld Duitsland mag het wel: het doorverkopen van particuliere effectenorders.

Particuliere beleggers betalen bij de koop of verkoop van een aandeel transactiekosten aan hun broker, de aanbieder van een beleggingsrekening. Als belegger ga je ervan uit dat de broker de order uitvoert tegen de best mogelijke beurskoers, en ook nog eens zo snel mogelijk.

Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Duitse brokers kunnen ervoor kiezen om de order door te spelen aan partijen waar niet altijd de scherpste koers wordt geboden – in ruil voor een retourprovisie. De broker ontvangt twee keer geld, de market maker of het handelsplatform maakt extra winst. Ze kunnen rekenen op een vrij stabiele stroom orders. En ze hoeven niet altijd de scherpste koers te bieden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.