Premium Lock Tweede Kamer laat zich in coronadebat keer op keer afschepen

06 november 2021Leestijd: 4 minuten
Verplegend personeel in Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto: Rob Engelaar/ANP

Uren besteedde de Tweede Kamer afgelopen week aan één element van de aangescherpte coronaregels. Over de algehele strategie of de organisatie van de zorg ging het nauwelijks, schrijft Bram Hahn.

Wie in het bestuur van zeg voetbalclub Apeldoornse Boys of de Sneeker Mixed Hockey Club zit, zal met spanning hebben gekeken naar het debat over de aangescherpte coronamaatregelen die vanaf zaterdag 6 november zijn ingegaan. Amateursportverenigingen kregen dinsdag 2 november tijdens de persconferentie tot hun verbazing te horen dat ze iedereen van 18 jaar en ouder die één voet binnen de hekken van het sportcomplex zet, zouden moeten checken op een geldig coronatoegangsbewijs (CTB).

Geen doen voor al die amateurverenigingen, die al de grootste moeite hebben voldoende vrijwilligers te vinden om training te geven, te vlaggen of bardienst te draaien.

Tweede Kamer zaagde Rutte uren door over details

Welnu, dat vindt de Tweede Kamer ook. Uren werd het demissionaire kabinet er woensdag 3 november tijdens het coronadebat over doorgezaagd. Waar was dat voor nodig? Kon het niet wat minder? Enzovoort.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) sputterde tegen en verwees naar het advies van het Outbreak Management Team. Zijn reactie: ik wil de Kamer wel tegemoetkomen, maar ja, dan volgen we dus niet meer het OMT.

Uiteindelijk, na uren gehakketak, kreeg de Kamer haar zin en zwakte het demissionaire kabinet de regel voor amateursportverenigingen af. Wie op het terras van de kantine gaat zitten of het clubhuis in wil, moet nog wel een QR-code laten zien. Wie buiten op de velden blijft, hoeft dat niet.

Lees ook dit omslagverhaal: Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Rutte, niet de Kamer, haalde het meeste binnen

Overwinninkje voor de Kamer, zou je denken. Maar was het niet vooral een meesterlijke zet van Rutte? Het had er alle schijn van dat hij met wisselgeld het debat in was gegaan, zodat hij de Kamer iets kon geven zonder af te doen aan wat hij werkelijk wilde binnenhalen. Bovendien maakte hij de Kamer zo medeverantwoordelijk als op vrijdag 12 november blijkt dat het aantal besmettingen niet voldoende is gedaald: zie je wel? Had de Kamer ons pakket maar niet moeten afzwakken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw