Arendo Joustra Premium Corner

Hoe blijft de Hoge Raad geloofwaardig?

19 november 2021Leestijd: 9 minuten

Door zich ongeremd te baseren op internationale verdragen, zet de hoogste rechter te makkelijk de nationale politiek buitenspel. Dit zal uiteindelijk zijn weerslag hebben op de geloofwaardigheid van de rechter. En dat moet niet alleen de rechter zorgen baren, maar ook de politiek, schrijft Arendo Joustra.

Dat de rechter soms op de stoel van de politicus gaat zitten, komt veelal door vage wetgeving van de politiek zelf. Maar ook doordat de politiek nogal makkelijk internationale verdragen rechtstreeks toepasbaar heeft verklaard. En een enkele keer doordat een rechter ronduit betweterig is. Neem het geval Geert Corstens.

Op zondagmiddag 6 september 2020 verscheen Corstens in het televisieprogramma Buitenhof. De voormalige president van de Hoge Raad en daarmee lange tijd ’s lands belangrijkste rechter, gebruikte zijn zendtijd om Ferdinand Grapperhaus in een persoonlijke aanval de mantel uit te vegen.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De minister van Justitie kreeg van Corstens te horen dat hij ‘de eer aan zichzelf’ had moeten houden en had moeten aftreden na zijn bruiloft, waarbij het corona- advies van het kabinet ogenschijnlijk was genegeerd. Impliciet kapittelde de voormalige president ook de Tweede Kamer, want die had blijkbaar verzuimd Grapperhaus weg te sturen toen die niet uit zichzelf opstapte.

Uitspraken Geert Corstens zorgden voor paniek bij Hoge Raad

Bij de Hoge Raad in Den Haag brak paniek uit. Corstens mocht dan al een tijdje weg zijn bij de Hoge Raad – hij nam eind 2014 afscheid – hij sprak met het gezag van ‘voormalig president van de Hoge Raad’, en werd door Buitenhof ook zo gepresenteerd. En rechters horen zich niet uit te spreken over het doen en laten van ministers en het parlement. En al helemaal niet over de minister van Justitie.

Meer over dit onderwerp: Taboe op debat over rechters is onhandig

De kwestie lag extra gevoelig omdat er destijds een discussie gaande was over de bemoeienis van rechters met de politiek. Dit debat over ‘activistische rechters’ borrelt om de zoveel decennia op. Maar deze keer was het extra fel naar aanleiding van de Urgenda-uitspraak van de Hoge Raad, eind december 2019, die inhield dat het kabinet meer moest doen om de klimaatdoelen te halen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.