Bram Hahn Premium Corner

2G is niet perfect, maar leidt hopelijk wel tot meer vaccinaties

16 november 2021Leestijd: 3 minuten

Het is de vraag of 2G, alleen toegang in horeca, cultuur en uitgaansleven voor wie is genezen of gevaccineerd, erg effectief is om het coronavirus ‘af te remmen’, schrijft Bram Hahn. Te hopen is dat het systeem in elk geval wel heilzaam is voor een belangrijk maar onuitgesproken doel: meer vaccinaties.

Een harde klap en dan na drie weken behoedzaam verder met een streng systeem van coronatoegangsbewijzen. Dat is kort gezegd het plan waarmee het demissionaire kabinet de druk op de zorg wil verminderen en de maatschappij draaiend wil houden.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Kabinetsplannen om met 2G het virus af te remmen, zijn vaag

Er is sindsdien vooral discussie over het 2G-systeem. Dat is een coronatoegangsbewijs (CTB) zoals nu ook al wordt gebruikt in onder meer de horeca, cultuursector en het uitgaansleven, met een belangrijke aanscherping: een negatief testresultaat levert geen groen vinkje meer op. Wie naar binnen wil, moet Genezen of Gevaccineerd zijn (de twee G’s), Getest volstaat niet meer.

2G zou verplicht moeten worden op plekken waar het risico hoog is, zoals bij festivals. Op andere plekken, zoals in de horeca, krijgen ondernemers de keuze: hanteren ze 2G, dan gelden binnen verder geen maatregelen, laten ze ook geteste klanten binnen, dan moet iedereen afstand houden en een vaste zitplaats hebben. Ook in niet-essentiële winkels en op de werkvloer kan het CTB worden ingevoerd, waarbij 3G meestal zal volstaan.

Met 2G kunnen alsnog gevaccineerden virus verspreiden

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.