Premium Lock Kabinetsplannen om met 2G het virus af te remmen, zijn vaag

12 november 2021Leestijd: 4 minuten
Mark Rutte en toenmalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens één van hun coronapersconferenties. Foto: ANP/SEM VAN DER WAL

Met de vroege sluiting van winkels en horeca wil het kabinet het virus platslaan. Daarna is de hoop gevestigd op het 2G-systeem, maar de plannen daarvoor klinken allesbehalve doortimmerd, schrijft Bram Hahn.

Het zal voor degenen die meeschrijven aan de toespraken voor de coronapersconferenties een steeds grotere opgave zijn om nog woorden en formuleringen te vinden die burgers kunnen overtuigen van nut en noodzaak van weer nieuwe maatregelen. Hugo de Jonge probeerde het met een metafoor over een hardloper die aan het eind van een marathon te horen krijgt dat hij nog 10 kilometer extra moet.

Eerder werden vaccins en het coronatoegangsbewijs gepresenteerd als middelen die de weg naar vrijheid zouden plaveien, maar dat blijkt tegen te vallen. De vaccins hebben zonder twijfel veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen voorkomen, maar vormen in hun eentje niet de oplossing. Een hogere vaccinatiegraad zou zonder meer helpen, maar het valt te betwijfelen of het ooit genoeg gaat zijn om corona helemaal onder de duim te krijgen.

Bezetting in de ziekenhuizen zal nog verder toenemen

Maar voor een hogere vaccinatiegraad iets gaat doen aan de enorme druk in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsenpraktijken zijn we weken verder. Een klein deel van de tienduizenden besmettingen die de afgelopen dagen zijn geregistreerd, zal de komende drie, vier weken nog onherroepelijk voor extra ziekenhuisopnames en sterfgevallen leiden.

Het valt alleen maar te hopen dat alle medewerkers in de zorg die oplopende piek aankunnen, terwijl het water ze nu al over de schoenen loopt en ook in Duitsland geen plek meer is voor Nederlandse coronapatiënten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw