Bram Hahn Premium Corner

Kabinetsplannen om met 2G het virus af te remmen, zijn vaag

12 november 2021Leestijd: 4 minuten

Met de vroege sluiting van winkels en horeca wil het kabinet het virus platslaan. Daarna is de hoop gevestigd op het 2G-systeem, maar de plannen daarvoor klinken allesbehalve doortimmerd, schrijft Bram Hahn.

Het zal voor degenen die meeschrijven aan de toespraken voor de coronapersconferenties een steeds grotere opgave zijn om nog woorden en formuleringen te vinden die burgers kunnen overtuigen van nut en noodzaak van weer nieuwe maatregelen. Hugo de Jonge probeerde het met een metafoor over een hardloper die aan het eind van een marathon te horen krijgt dat hij nog 10 kilometer extra moet.

Eerder werden vaccins en het coronatoegangsbewijs gepresenteerd als middelen die de weg naar vrijheid zouden plaveien, maar dat blijkt tegen te vallen. De vaccins hebben zonder twijfel veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen voorkomen, maar vormen in hun eentje niet de oplossing. Een hogere vaccinatiegraad zou zonder meer helpen, maar het valt te betwijfelen of het ooit genoeg gaat zijn om corona helemaal onder de duim te krijgen.

Bezetting in de ziekenhuizen zal nog verder toenemen

Maar voor een hogere vaccinatiegraad iets gaat doen aan de enorme druk in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsenpraktijken zijn we weken verder. Een klein deel van de tienduizenden besmettingen die de afgelopen dagen zijn geregistreerd, zal de komende drie, vier weken nog onherroepelijk voor extra ziekenhuisopnames en sterfgevallen leiden.

Het valt alleen maar te hopen dat alle medewerkers in de zorg die oplopende piek aankunnen, terwijl het water ze nu al over de schoenen loopt en ook in Duitsland geen plek meer is voor Nederlandse coronapatiënten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.