Bouw een rechtszaal in de EBI om overlast te verminderen

18 oktober 2021Leestijd: 2 minuten
Portret van Roderick Jan van de Mortel, burgemeester van de gemeente Vught. Foto: ANP.

Dat de burgemeester van Vught bezwaar maakt tegen de dagelijkse transporten van zware criminelen door zijn gemeente, is begrijpelijk. Die leveren een risico op vanwege mogelijke pogingen tot ontsnapping. Bouw een rechtszaal in de Extra Beveiligde Inrichting, suggereert Gerlof Leistra.

Bijna elke dag trekt een konvooi van gepantserde wagens door de gemeente Vught om zware criminelen vanuit de EBI naar de beveiligde rechtbank in Amsterdam te vervoeren. Gedetineerden van het kaliber Ridouan Taghi en Willem Holleeder hebben een abonnement op het zwaar bewaakte vervoer.

Kosten transporten bedragen op jaarbasis vele miljoenen

Burgemeester Roderick van de Mortel (VVD) is bang dat criminele handlangers proberen de transporten klem te rijden en de zware jongens helpen ontsnappen. De overlast is bovendien groot. Als de spoorwegovergang dicht is, stappen mannen met bivakmutsen en machinegeweren uit om de wagens te bewaken. De auto’s scheuren op volle snelheid langs onder meer een school. De kosten van de transporten bedragen op jaarbasis vele miljoenen.

In 2026 komt er een tweede EBI bij in Vlissingen. Dat is alleen nog steeds geen oplossing voor de risicovolle en kostbare transporten.

Waarom voorziet justitie EBI’s niet van rechtszalen?

In Amerika zitten politiebureau, rechtbank en gevangenis vaak naast elkaar. Waarom voorziet justitie de EBI’s niet van rechtszalen voor het voeren van grote processen? Dan hoeven de gedetineerden niet over grote afstanden te worden vervoerd.

Meer van Gerlof Leistra over dit onderwerp: Screen advocaten van gedetineerden in de EBIEBI Vught

Natuurlijk vereist het de nodige organisatie om zo’n proces in de EBI te laten plaatshebben, maar het is op termijn lucratiever. Bovendien is de Bunker in Amsterdam aan vervanging toe.

Andere optie is de rechtbank van Den Bosch en later die van Middelburg geschikt te maken voor zwaar bewaakte processen, al blijft ook dan het bezwaar van overlast voor de omgeving van de EBI’s.

Justitie, verzin een list.