Premium Lock D66: stop met de morele schijnheiligheid, superioriteit!

17 september 2021Leestijd: 4 minuten
Sigrid Kaag treedt terug als minister van Buitenlandse Zaken. Foto: ANP

Politiek is een ambacht. Woorden en gebaren zijn de bouwstenen voor politieke ambachtslieden. Politieke retoriek is niet zonder consequentie voor wie het aanwendt. Wie, zoals Sigrid Kaag, in de politieke arena de morele superioriteit claimt, schept voor zichzelf een tragische conditie, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het verhaal van mevrouw Kaag begon met een fake-foto: de overwinningsfoto van Kaag was reeds door haar team in scène gezet. Zij zegt een gelovige katholiek te zijn. Maar zij blokkeert de christelijke partijen ten einde een zo progressief mogelijk kabinet te vormen. Waarvoor? Jawel, voor het meest antichristelijke thema, namelijk het voltooid leven! Hoogmoed komt voor de val: ‘Ik ben een ander mens,’ zei Kaag ooit in een parlementair debat. De bedreigde Afghaanse tolken hebben daarvan niks gemerkt!

Omtzigt toont kennis van politiek die Kaag ontbeert

In tegenstelling tot Kaag kent Pieter Omtzigt het politieke ambachtswerk. Omtzigt is weer in Den Haag. Hij wil zijn voormalige politieke partij niet verder vernielen. Al hoewel hij goede redenen had om het wel te doen. Omtzigt werd niet goed behandeld door een aantal belangrijke leden van CDA. Hij werd ronduit beledigd en uitgescholden in de appgroepen van CDA. Ik praat zijn fouten niet goed. Daarover heb ik al geschreven. Hij toont nu wel karakter. Anders kon hij kiezen om tijdens het laatste congres van het CDA de rebellie te organiseren. Dat deed hij niet.

Kort voor het congres liet hij weten dat hij niet van plan is om terug te keren naar de partij waarvoor hij 19 jaar parlementariër was. Als hij alleen al had gezwegen, kon dat congres van het CDA buitengewoon rumoerig verlopen. Omdat binnen de partij groepen waren, die juist de terugkeer van Omtzigt eisten.

Met vertrek bij CDA kiest Omtzigt voor positieve energie

Omtzigt gebruikt zijn energie niet langer voor het bestrijden van CDA-leiding. Dat is voor hem een afgesloten hoofdstuk. Politiek moet men niet verwarren met een boksring waar tot knock-out van de tegenstander moet worden gebokst. Het mooie bijbelse gezegde luidt: ‘Alle dingen onder de hemel hebben hun tijd.’

Wie in de politiek zijn tijd kent, weet wanneer hij een andere afslag moet nemen. Omtzigt heeft gekozen voor de positieve energie. Kiezers willen weer hoop en optimisme van politici die hun problemen serieus nemen. Hij kan werken aan de oprichting van zijn eigen partij of slechts als zelfstandige parlementariër zijn democratisch mandaat naar eer en geweten uitvoeren. Ook dat doet hij weer met passie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw