Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Linkse droom van Kaag zorgde voor het formatiedebacle

03 september 2021Leestijd: 4 minuten

PvdA en GroenLinks beleefden afgelopen voorjaar beide een dramatische verkiezingsuitslag. Toch wilde D66-leider Sigrid Kaag niet zonder de twee linkse partijen formeren. Die keuze leidde tot het mislukken van de formatie, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Na de Arabische Lente komt de Linkse Lente. Dit soort lentes strandt in een koude nazomer. De verliezers van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart dit jaar wilden bij de formatie van een kabinet een Linkse Lente organiseren. Een dwaze droom! GroenLinks heeft bij de verkiezingen fors verloren. Maar de partij voelde geen behoefte dit eerst te verwerken, en vooral te verklaren. Ook de positie van de verliezende partijleider stond niet ter discussie. Zo werkt de democratische reflectie in GroenLinks. En de verliezende leider bedacht iets briljants om zijn eigen gebreken te camoufleren: een linkse samenwerking.

Linkse samenwerking moet het verlies van links verhullen

De linkse samenwerking moest iedereen doen vergeten dat na de verkiezingen het aantal zetels van GroenLinks in de Tweede Kamer zowat is gehalveerd. Tijdens een partijbijeenkomst van GroenLinks kostte het geen enkele moeite de fracties van de PvdA en GroenLinks te laten samenvloeien richting de moedernatuur.

Ergens las ik over de ledenbijeenkomst van GroenLinks het volgende: ‘Tijdens de ledenbijeenkomst van GL klinken geen noemenswaardige protesten tegen optrekken met de PvdA, noch tegen regeren met Rutte. Er zijn wel zorgen. “Kunnen we nog wel tegen het systeem schoppen als we er zelf deel van uitmaken?” klinkt het bezorgd. Partijleider Klaver zegt de zorg te begrijpen. Maar het klimaat wacht niet.’ Nee, het klimaat wacht niet op GroenLinks. Evenmin heeft het klimaat GroenLinks nodig. D66 en ChristenUnie hebben ook warme banden met het klimaat.

PvdA is tenminste nog kritisch over een zinloze fusie

Klaver bedacht een vreemde, oneigenlijke constructie waardoor zijn fractie ondanks het verlies bij de verkiezingen flink kon groeien: door het inlijven van de PvdA-fractie.

En dan de PvdA. Dit las ik over de PvdA-ledenbijeenkomst omtrent een blokkadevoorstel inzake regeren met VVD: ‘In de regels van de partij staat immers dat de leden pas aan het eind van het formatieproces al dan niet hun goedkeuring geven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.