Grijpgrage Cuomo bewijst nut van onderzoek naar #MeToo-beschuldigingen

07 augustus 2021Leestijd: 3 minuten
Gouverneur Andrew Cuomo bij een persconferentie. Foto: ANP

De smeerlapperij van de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo kende geen grenzen. Het onderzoek naar het seksuele wangedrag van de Democraat toont aan dat de #MeToo-beweging volwassen wordt, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over
wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Verleden jaar werd Andrew Cuomo (63) door Democraten en linkse media op het schild gehesen. Cuomo liep als Democraat voorop in de strijd tegen het coronavirus en viel toenmalig president Donald Trump aan op zijn falende aanpak. De Democraten zaten destijds verlegen om een figuur met zo’n stoer imago. Cuomo’s naam werd zelfs geopperd als presidentskandidaat indien de zich voortslepende voorverkiezingen geen duidelijke winnaar zouden opleveren.

Nu ligt het imago van Cuomo in duigen. Eerder bleek zijn succesvolle corona-aanpak allesbehalve succesvol te zijn. Nu probeert hij de storm uit te zitten die is ontstaan nadat de aanklager van de staat New York een onderzoek naar zijn seksuele misdragingen naar buiten bracht.

Cuomo schakelde zijn broertje en CNN-journalist in als adviseur

De details van de elf vrouwen die klaagden over zijn gedrag, zijn niet mals. Hij kuste vrouwen tegen hun zin, betastte hen, liet een medewerkster in een kort rokje over hem heen buigen, en een vrouwelijk lid van zijn persoonlijke beveiliging streelde hij van navel tot haar heup terwijl zij de deur voor hem openhield.

Nadat de vrouwen in de media Cuomo voor het eerst van wangedrag beschuldigden, liet hij hen ook zwartmaken. Vertrouwelijke personeelsdossiers werden verstuurd naar journalisten. Andrew Cuomo schakelde onder anderen zijn broertje, CNN-journalist Chris Cuomo, in voor advies hoe zich te verweren tegen de beschuldigingen. Bij Chris Cuomo is de titel ‘journalist’ geen knip voor de neus meer waard.

Democraten kunnen niet verkroppen dat Cuomo niet aftreedt

Het is onbekend of de broer ook het advies gaf om na het explosieve rapport te beweren dat de vrouwen liegen. Het toont Cuomo’s vechtlust om in het ambt te blijven. Hij kent niets anders dan het gouverneurshuis in Albany: hij groeide er op toen zijn vader drie termijnen diende als gouverneur, en zelf zit hij ook al in zijn derde termijn. Hij zei zijn post nooit vrijwillig te willen verlaten. Waarschijnlijk moet een afzettingsprocedure in het parlement van New York Cuomo weg krijgen.

Zo blijkt niet iedere Democraat de waarden te hanteren waarop de partij altijd zo graag hamert. Toch is het voor de #MeToo-beweging niet slecht dat eerst het onderzoek is afgewacht, voordat zijn partij Cuomo als een baksteen liet vallen.

Onderzoek naar #MeToo-beschuldigingen is beste aanpak, ook voor Democraten

In 2018 werd voormalig Senator Al Franken beschuldigd van handtastelijkheden. Vrouwelijke partijgenoten eisten direct zijn vertrek, zonder het onderzoek af te wachten. Dat stootte ook kiezers af: één beschuldiging van wangedrag was blijkbaar voldoende om een mannelijke politicus van het toneel te krijgen.

Die houding van de Democraten veranderde toen Joe Biden vorig jaar van seksueel wangedrag werd beschuldigd door een voormalig medewerkster. Het adagium ‘geloof alle vrouwen’ ging plots niet meer op. Democraten lieten de storm overwaaien, wat de juiste aanpak bleek toen het verhaal van de medewerkster erg veel gaten vertoonde.

Cuomo kreeg het onafhankelijke onderzoek waarom hij vroeg, nadat slachtoffers zich in de media over zijn gedrag beklaagden. Het is de beste manier om met #MeToo-beschuldigingen om te gaan. Al mogen Democraten zich nu wel achter de oren krabben over de vraag waarom ze Cuomo verleden jaar nog op het schild hesen.