Premium Lock Videobellen met jihad-bruidjes om hun rechten te verzekeren

10 juli 2021Leestijd: 2 minuten
Jihadbruiden. Foto: via ANP.

Het aanwezigheidsrecht geeft IS-vrouwen de kans om onder hun gevangenisstraf in Nederland uit te komen.  De Tweede Kamer wil daarom laten onderzoeken of videobellen met gevangenkampen in Syrië soelaas biedt. Een digitale strohalm in een buitengewoon lastig dossier, schrijft Jeroen van Wensen.

De rechter oordeelde vorige week dat het kabinet binnen drie maanden duidelijk dient te maken waarom een groep IS-vrouwen niet uit Syrië kan worden gerepatrieerd. Ontbreekt een overtuigende onderbouwing, dan sluit de rechter het proces dat de overheid in 2018 begon tegen vijf jihad-bruiden. Van acht anderen dreigt sluiting op iets langere termijn. Het betekent dat ze in Nederland nooit meer kunnen worden vervolgd voor de gruwelijke misdaden in het kalifaat, waarvan ze worden verdacht. Bij terugkeer in Nederland zijn ze dan vrij om te staan en te gaan waar ze willen, met alle rechten die daarbij horen.

Verbijsterend, levensgevaarlijk en illegaal

De vrouwen beroepen zich op het recht om aanwezig te zijn bij een proces waarin je zelf de verdachte bent. Dat aanwezigheidsrecht maakt onderdeel uit van het fundamentele  recht op een eerlijk proces, gewaarborgd in het Europees Verdrag voor de rechten van de mens. Zonder eerlijk proces geen straf, is daarin het uitgangspunt.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel: Verbijsterende terughaalactie is een affront voor het rechtsgevoel

Toch is het aanwezigheidsrecht niet absoluut, want iemand kan bijvoorbeeld bij verstek worden veroordeeld. En in deze zaak luidde het begrijpelijke pleidooi van de staat tot nu toe dat het om veiligheidsredenen onmogelijk is om de verdachten op te pikken in de kampen in de regio. Het voert natuurlijk erg ver om levens te riskeren voor het aanwezigheidsrecht van mensen die zichzelf willens en wetens buiten de orde hebben geplaatst.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw