Jeroen van Wensen Premium Corner

Videobellen met jihad-bruidjes om hun rechten te verzekeren

10 juli 2021

Het aanwezigheidsrecht geeft IS-vrouwen de kans om onder hun gevangenisstraf in Nederland uit te komen.  De Tweede Kamer wil daarom laten onderzoeken of videobellen met gevangenkampen in Syrië soelaas biedt. Een digitale strohalm in een buitengewoon lastig dossier, schrijft Jeroen van Wensen.

De rechter oordeelde vorige week dat het kabinet binnen drie maanden duidelijk dient te maken waarom een groep IS-vrouwen niet uit Syrië kan worden gerepatrieerd. Ontbreekt een overtuigende onderbouwing, dan sluit de rechter het proces dat de overheid in 2018 begon tegen vijf jihad-bruiden. Van acht anderen dreigt sluiting op iets langere termijn. Het betekent dat ze in Nederland nooit meer kunnen worden vervolgd voor de gruwelijke misdaden in het kalifaat, waarvan ze worden verdacht. Bij terugkeer in Nederland zijn ze dan vrij om te staan en te gaan waar ze willen, met alle rechten die daarbij horen.

Verbijsterend, levensgevaarlijk en illegaal

De vrouwen beroepen zich op het recht om aanwezig te zijn bij een proces waarin je zelf de verdachte bent. Dat aanwezigheidsrecht maakt onderdeel uit van het fundamentele  recht op een eerlijk proces, gewaarborgd in het Europees Verdrag voor de rechten van de mens. Zonder eerlijk proces geen straf, is daarin het uitgangspunt.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel: Verbijsterende terughaalactie is een affront voor het rechtsgevoel

Toch is het aanwezigheidsrecht niet absoluut, want iemand kan bijvoorbeeld bij verstek worden veroordeeld. En in deze zaak luidde het begrijpelijke pleidooi van de staat tot nu toe dat het om veiligheidsredenen onmogelijk is om de verdachten op te pikken in de kampen in de regio. Het voert natuurlijk erg ver om levens te riskeren voor het aanwezigheidsrecht van mensen die zichzelf willens en wetens buiten de orde hebben geplaatst.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.