Premium Lock Niet alleen klimaat willen veranderen, ook ons er tegen wapenen

23 juli 2021Leestijd: 4 minuten
Zandzakken op de dijken van het noord-Limburgse dorp Arcen. Foto: ANP.

Nederland is onlangs net als Duitsland en België getroffen door watersnood, maar kwam er relatief goed vanaf. Iran lijdt juist zwaar onder droogte. Door natuurrampen zwelt de roep aan om de opwarming van de aarde te stoppen, maar het is voor de mens minstens zo belangrijk dat we ons aanpassen aan het veranderende klimaat, schrijft Afshin Ellian.

De januskop van het water is tegelijkertijd dreigend en vriendelijk. De antieke gemeenschappen in het Midden-Oosten worstelen al duizenden jaren met een tekort aan water.

De recente watersnood in Duitsland, België, Luxemburg en Nederland staat in contrast met Iran, waar de inwoners lijden onder een gigantisch tekort aan water.

De verwoestende kracht van het overvloedige water heeft in Duitsland en België vele levens gekost. Wij in Nederland zijn er relatief goed vanaf gekomen: geen doden en geen gewonden. Het land dat in een eeuwige strijd is verwikkeld met water bewees opnieuw het belang van watermanagement.

Opwarming aarde alom erkend, maar probleem van overbevolking niet

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Of de waterramp met de opwarming van de aarde te maken heeft, is een kwestie die de gemoederen bezighoudt. Het is waar dat natuurrampen zich in de afgelopen jaren vaker voordoen. De hittegolf onlangs in Canada en in delen van de Verenigde Staten en de recente watersnood in Europa zouden met de opwarming van aarde te maken kunnen hebben.

Dat de aarde opwarmt, staat vast. De meeste klimaatwetenschappers gaan ervan uit dat de opwarming is veroorzaakt door de mens. Maar niemand heeft het erover dat er te veel mensen op de aarde leven. Overbevolking is een onderschat probleem.

Hoe de klimaatwetenschap zich de komende jaren ontwikkelt, is niet relevant voor de vraag of we maatregelen moeten nemen. De aarde warmt op, wat ook de oorzaak mag zijn. Er moeten dus bepaalde maatregelen worden genomen. Dat kan kansen bieden voor een historische energietransitie. Daarmee bedoel ik een echte energietransitie, namelijk het gebruik van kernenergie. Of we in staat zijn om de opwarming werkelijk tegen te gaan, is twijfelachtig. Daarom rijst de vraag wat we daartegen kunnen doen.

In het klimaatdebat is het van essentieel belang om diverse perspectieven te verbinden. Sommigen willen alleen fantasieën verbinden. Zo is er de fantasie over louter elektrische auto’s, terwijl er onvoldoende laadpalen zijn. Bovendien moet er voldoende elektriciteit voorradig zijn om miljoenen elektrische auto’s (soms tegelijk) via snellaadstations op te laden. Ook is er de fantasie dat windmolens voldoende energie opleveren. Het verwezenlijken van al deze fantasieën kost heel veel geld. Ook kunnen ze de stabiliteit van westerse democratieën in gevaar brengen. Er zijn dus verschillende belangen die evenveel aandacht verdienen: economie, werkgelegenheid en klimaat. Een zorgvuldige belangenafweging zal eerder op draagvlak kunnen rekenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw