Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Waterbeheer is geen luxe in dit laaggelegen land

19 juli 2021

Opeens wemelde het in de media van de waterbouwdeskundigen, regionale en lokale bestuurders en dijkgraven. Door de overstromingen kwam een wereld in beeld die doorgaans onder de radar blijft, maar een fundamentele rol vervult in dit laaggelegen waterrijke land. Een positief punt van de watersnood, vindt Carla Joosten. Net als de vele vrijwilligers die zich manifesteerden.

De kracht van het water zorgde in Limburg voor een gemengd beeld. Veel schade in Valkenburg, maar het midden en het noorden van de provincie bleef een ramp vooralsnog bespaard. Voor het eerst bewezen de maatregelen hun nut die de afgelopen jaren ten behoeve van de waterveiligheid zijn genomen.

Door de aanleg en versterking van dijken, maar vooral door ruimte voor de rivieren te scheppen, bleven de regio’s die in 1993 en 1995 nog onderliepen, dit keer droog. Bewoners toonden in de media hun tevredenheid, zoals een 80-jarige dame uit het Noord-Limburgse Ooijen-Wanssum die op televisie de loftrompet stak over het prachtige Maaspark dat voor haar huis tot stand was gebracht.

Tekst gaat hieronder verder

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De werkzaamheden aan de Maaswerken in Limburg begonnen in 2005. Over een lengte van 222 kilometer zijn maatregelen genomen op 52 plekken aan de Maas. Naar schatting 1 miljard euro aan investeringen is gefinancierd met zand- en grindwinning (door private partijen) en 530 miljoen euro door de overheid.

Minister Van Nieuwenhuizen wil nu ook de beken meer ruimte geven

De maatregelen blijken te helpen. Borgharen en Itteren, in het verleden altijd in het nieuws bij overstromingen, bleven dit keer droog. Toch scheelde het van Maastricht tot Noord-Limburg vaak maar enkele centimeters. De werken zullen aandacht blijven vragen.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) repte op de regionale zender L1 al over een programma om ook de beken meer ruimte te geven. Dijkgraaf Patrick van der Broeck (CDA) van het waterschap Limburg concludeerde dat de minister daarvoor dus ook geld wil uittrekken.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: De eerste les van de overstromingen is er al

Hoe anders verging het België en Duitsland, waar veel doden vielen en werd geklaagd over te late waarschuwingen. Dat wordt intussen tegengesproken door Copernicus Emergency Management Service. Het paneuropese waarschuwingssysteem van Copernicus, EFAS, zou vier dagen voordat het watergeweld losbarstte reeds alarm hebben geslagen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.