Premium Lock Morele superioriteit Kaag en NPO aan diggelen na D66-propagandadocumentaire

02 juli 2021Leestijd: 4 minuten
Sigrid Kaag (D66). Foto: ANP.

De VPRO ging gretig akkoord met D66-verzoeken om de documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof te censureren. Dit ongekende staaltje propaganda door de publieke omroep vergroot het wantrouwen in politiek en gevestigde media, schrijft Afshin Ellian.

Sigrid Kaag is een reclameproduct. Een zorgvuldig samengesteld politiek product. De minister van Buitenlandse Zaken en partijleider van D66 heeft haar eigen doctrine ontwikkeld, waarin censuur centraal staat. De Kaag-doctrine bestaat echt. Dat blijkt ook uit recente affaires.

De documentaire die de VPRO over haar maakte, dreigt een moeras te worden voor Kaag zelf en voor de NPO. Veel media onderwerpen zich aan D66 en diens aanhangwagen GroenLinks. De journalistieke beroepscodes zijn daarbij niet langer relevant.

Alle verzoeken tot censureren documentaire door VPRO ingewilligd

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het campagneteam van D66 hebben zich intensief bemoeid met de documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof. En dat gebeurde onder toeziend oog van Kaag zelf. Alle verzoeken voor het censureren van de documentaire zijn door omroep VPRO ingewilligd.

Het is al onbegrijpelijk dat er vijf jaar werd gewerkt aan een documentaire over iemand die nog geen politiek leider was. En toen werd zij in september 2020 verkozen tot lijsttrekker van D66. Toch ging de VPRO door met de documentaire, waardoor die veranderde in een propagandafilm voor de verkiezingscampagne van D66.

Kaag moest als redder van armen en behoeftigen worden voorgesteld

Kaag, het succesvolle reclameproduct, moest worden voorgesteld als de engel, de redder van de wereld, vooral van de armen en behoeftigen. Maar filmbeelden van haar werkbezoek aan Niger waarop volle champagneglazen te zien zouden zijn, moesten worden gecensureerd. Omdat gevulde champagneglazen in Niger – een van de armste landen van Afrika – afbreuk doen aan haar verschijning als Moeder Teresa van de wereld.

Lees ook deze blog van Afshin Ellian terug: Kaags moreel leiderschap is in Niger neergestort

Het zijn precies dit soort buitenlandse dienstreizen waarvoor zij excessief de wereld over vliegt. En wanneer zij daarover wordt bevraagd, wijst zij op het Nederlands belang. Nederlands belang en gevulde champagneglazen in Niger vormen een vreemde combinatie. Kaag dient niet het Nederlandse belang, maar het Kaag-belang.

D66 bracht onpartijdige journalistiek in verlegenheid

D66 onder leiding van Kaag heeft de onafhankelijke en onpartijdige journalistiek in verlegenheid gebracht. Haar gedrag bevestigt het gevoel van wantrouwen jegens de gevestigde media. Kaag had voor haar verkiezingscampagne al een donatie van ruim 1 miljoen euro ontvangen van een tech-miljardair, en ook de NPO heeft met deze documentaire feitelijk haar campagne gesteund: een donatie met belastinggeld. De indirecte donatie van de VPRO aan de D66-campagne is illegaal en in strijd met de missie van de NPO.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw