René van Rijckevorsel Premium Corner

Het ergste is dat Kaag haar collega Slob heeft belazerd

02 juli 2021Leestijd: 2 minuten

Heel logisch dat Sigrid Kaag en D66 zich met de inhoud van de documentaire over de D66-leider bemoeiden, maar laat dan je collega-minister niet het tegendeel beweren tegenover de Tweede Kamer. Dat is een staatsrechtelijke doodzonde, schrijft René van Rijckevorsel.

Dat de VPRO-documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof  één grote advertorial voor minister en D66-leider Sigrid Kaag ging worden, zagen velen al aankomen vóór de uitzending op 3 januari. De algemeen directeur van de VPRO was ooit nota bene campagneleider van D66. De NPO, die gaat over wat wel en niet wordt uitgezonden, wordt geleid door Shula Rijxman, die publiekelijk heeft verklaard op D66 te stemmen.

Terecht dus dat het argwanende Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) al voor de uitzending Kamervragen stelde. Werd hier geen propaganda bedreven op kosten van de belastingbetaler? De verkiezingen waren immers op 17 maart, iets meer dan twee maanden na de uitzending.

Nee nee, zeiden alle partijen (NPO, VPRO, D66). De documentaire was onafhankelijk, onpartijdig en objectief. D66 en Kaag hadden geen zeggenschap gehad over het eindproduct, antwoordde verantwoordelijk minister Arie Slob (ChristenUnie), die gaat over mediazaken, schriftelijk op de Kamervragen. Dat had de VPRO hem bezworen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.