Premium Lock De Nederlandse grenzen aan EU-integratie? Die zijn er niet

12 juli 2021Leestijd: 4 minuten
Rutte bij EU-top bij in Brussel. Foto: ANP.

Nederland heeft geen strategie in de Europese Unie en hobbelt daardoor achter de feiten aan die andere landen en crises veroorzaken. Dat concludeert de Commissie Europese economie die is ingesteld naar aanleiding van een artikel van prof.dr. Adriaan Schout. Maar Nederland heeft wel degelijk een strategie, en het doel is een EU-federatie of -confederatie, schrijft Jelte Wiersma.

Geef de grenzen aan tot hoever Nederland wil meegaan in de Europese integratie. Die oproep deed Adriaan Schout, bijzonder hoogleraar European Public Administration aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, in september in een artikel in EW. Oftewel: tot hier en niet verder. Dit naar aanleiding van de oprichting van een corona-herstelfonds in juli 2020. Daarbij gaven de lidstaten van de Europese Unie (EU) de Europese Commissie voor het eerst toestemming om gemeenschappelijk een schuld van 750 miljard euro aan te gaan. Dit op voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!). Het ‘overviel’ Tweede Kamer en kabinet. Zij waren tegen, sputterden een beetje en gingen daarna toch akkoord. Zo gaat het telkens.

Na Schouts oproep stelde Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (toen: CDA) vragen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) stelde daarop de Commissie Europese economie in, onder voorzitterschap van CDA-adviseur en hoogleraar macro-economie Roel Beetsma (Universiteit van Amsterdam). Beetsma’s commissie publiceerde vorige week haar bevindingen.

Conclusie: Nederland heeft geen EU-strategie. Het enige wat het doet, is reageren op voorstellen van anderen, zoals van Merkel en Macron, om dan mokkend in te stemmen met de overdracht van macht en geld aan de Europese Unie. Als er een EU- of eurocrisis is, stemmen de Tweede Kamer en het kabinet tegen hun zin in met meer EU-macht. In beide gevallen reageren Kamer en kabinet en lijkt het alsof zij worden overvallen.

Tijd voor een strategie aldus.

Vier opties, geen Nexit

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw