Premium Lock Terecht einde coronasteun. Nu faillissementen gezonde bedrijven voorkomen

30 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Kamer debatteert over economisch steunpakket. V.l.n.r. demissionair ministers Blok, Koolmees en Hoekstra. Foto: ANP.

Het kabinet stopt in het vierde kwartaal met coronasteun aan bedrijven. Ondernemers moeten terecht weer zonder zijwieltjes gaan opereren. Maar daarmee is de schade van de pandemie nog niet gerepareerd, schrijft Marijn Jongsma.

Op de NOW-regeling, waarbij bedrijven met een ‘substantieel’ omzetverlies door de coronacrisis een deel van de loonkosten zouden krijgen vergoed, is veel kritiek geweest. Ook de recente verlenging tot eind september (zij het in versoberde vorm) is niet onomstreden.

Steun liet zombiebedrijven in leven

De belangrijkste kritiek is dat de overheid met de steunmaatregelen (waarvan de NOW-loonsubsidie de grootste is) een verstikkende deken over de economie heeft gegooid. Ondernemers krijgen steun en worden daardoor niet geprikkeld om te innoveren. Niet-levensvatbare zombiebedrijven blijven bestaan en houden personeel vast terwijl elders in de economie sprake is van een tekort aan werknemers.

Tot voor kort waren er nog tal van beperkingen door corona. In die situatie draaiden alle cafés en restaurants beroerd. Met welke innovatie zou je zo’n lockdown kunnen omzeilen? Als iemand de benodigde investeringen al wil financieren in tijden van grote onzekerheid.

Maatwerk in crisistijd? Vergeet het maar

Feit is wel dat er in bepaalde sectoren al problemen waren voordat de coronacrisis losbarstte. Veel fysieke winkels en horecagelegenheden zijn niet levensvatbaar. Maar het is voor de overheid ondoenlijk om in een pandemie te gaan bepalen welke bedrijven toekomstperspectief hebben en welke niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw