Marijn Jongsma Premium Corner

Terecht einde coronasteun. Nu faillissementen gezonde bedrijven voorkomen

30 juni 2021

Het kabinet stopt in het vierde kwartaal met coronasteun aan bedrijven. Ondernemers moeten terecht weer zonder zijwieltjes gaan opereren. Maar daarmee is de schade van de pandemie nog niet gerepareerd, schrijft Marijn Jongsma.

Op de NOW-regeling, waarbij bedrijven met een ‘substantieel’ omzetverlies door de coronacrisis een deel van de loonkosten zouden krijgen vergoed, is veel kritiek geweest. Ook de recente verlenging tot eind september (zij het in versoberde vorm) is niet onomstreden.

Steun liet zombiebedrijven in leven

De belangrijkste kritiek is dat de overheid met de steunmaatregelen (waarvan de NOW-loonsubsidie de grootste is) een verstikkende deken over de economie heeft gegooid. Ondernemers krijgen steun en worden daardoor niet geprikkeld om te innoveren. Niet-levensvatbare zombiebedrijven blijven bestaan en houden personeel vast terwijl elders in de economie sprake is van een tekort aan werknemers.

Tot voor kort waren er nog tal van beperkingen door corona. In die situatie draaiden alle cafés en restaurants beroerd. Met welke innovatie zou je zo’n lockdown kunnen omzeilen? Als iemand de benodigde investeringen al wil financieren in tijden van grote onzekerheid.

Maatwerk in crisistijd? Vergeet het maar

Feit is wel dat er in bepaalde sectoren al problemen waren voordat de coronacrisis losbarstte. Veel fysieke winkels en horecagelegenheden zijn niet levensvatbaar. Maar het is voor de overheid ondoenlijk om in een pandemie te gaan bepalen welke bedrijven toekomstperspectief hebben en welke niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.