Bram Hahn Premium Corner

Kabinet stoomt door met versoepelingen, maar Delta-variant loert

19 juni 2021

Het demissionaire kabinet maakt enorme vaart met versoepelingen. De meeste cijfers geven daar aanleiding voor, maar de Delta- of een andere variant kan voor nare verrassingen zorgen. Want nog altijd is slechts 30 procent van alle Nederlanders volledig gevaccineerd, schrijft Bram Hahn.

Maandenlang moest het kabinet nee verkopen aan lobbygroepen die versoepelingen wilden, nu gaat het ineens sneller dan velen hadden durven hopen. Op vrijdagavond 18 juni maakte het demissionaire kabinet bekend dat vanaf 26 juni de al eerder aangekondigde versoepelingen worden uitgebreid. Stap 4 en 5 van het heropeninsgplan worden, zo legde demissionair premier Mark Rutte uit, in elkaar geschoven en naar voren gehaald.

Zo’n beetje alles gaat weer open, binnen en buiten. De plicht om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen, komt te vervallen, mits afstand houden mogelijk is. En het advies om thuis te werken, wordt ook ingetrokken. Dat betekent niet zoveel voor de honderdduizenden mensen die door de aard van hun werk allang niet meer thuiszaten, maar houdt wel in dat werknemers die op een kantoor werken, weer naar hun werkplek kunnen. Althans, om afstand te garanderen, zal dat vaak neerkomen op halve bezetting.

Andere landen trappen juist op de rem

Met het oog op besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterfgevallen is dat allemaal zeer goed uitlegbaar. Maar terwijl Nederland versoepelt, trappen andere landen op de rem. De reden: de Delta-variant, voorheen bekend als de Indiase variant.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.