Premium Lock Kabinet stoomt door met versoepelingen, maar Delta-variant loert

19 juni 2021Leestijd: 5 minuten
Persconferentie Rutte en De Jonge over coronamaatregelen

Het demissionaire kabinet maakt enorme vaart met versoepelingen. De meeste cijfers geven daar aanleiding voor, maar de Delta- of een andere variant kan voor nare verrassingen zorgen. Want nog altijd is slechts 30 procent van alle Nederlanders volledig gevaccineerd, schrijft Bram Hahn.

Maandenlang moest het kabinet nee verkopen aan lobbygroepen die versoepelingen wilden, nu gaat het ineens sneller dan velen hadden durven hopen. Op vrijdagavond 18 juni maakte het demissionaire kabinet bekend dat vanaf 26 juni de al eerder aangekondigde versoepelingen worden uitgebreid. Stap 4 en 5 van het heropeninsgplan worden, zo legde demissionair premier Mark Rutte uit, in elkaar geschoven en naar voren gehaald.

Zo’n beetje alles gaat weer open, binnen en buiten. De plicht om in publieke ruimtes een mondkapje te dragen, komt te vervallen, mits afstand houden mogelijk is. En het advies om thuis te werken, wordt ook ingetrokken. Dat betekent niet zoveel voor de honderdduizenden mensen die door de aard van hun werk allang niet meer thuiszaten, maar houdt wel in dat werknemers die op een kantoor werken, weer naar hun werkplek kunnen. Althans, om afstand te garanderen, zal dat vaak neerkomen op halve bezetting.

Andere landen trappen juist op de rem

Met het oog op besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterfgevallen is dat allemaal zeer goed uitlegbaar. Maar terwijl Nederland versoepelt, trappen andere landen op de rem. De reden: de Delta-variant, voorheen bekend als de Indiase variant.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw