Arendo Joustra Premium Corner

CDA-crisis: als hele samenleving flex is, dan wordt kiezer dat ook

23 juni 2021Leestijd: 2 minuten

Al bij de oprichting van het CDA in 1980 werd gezegd dat die partij geen lang leven was beschoren. Deze analyse van ‘deconfessionalisering’ was vooral ingegeven door wensdenken van de tegenstanders van christelijke politiek, schrijft Arendo Joustra.

Die tegenstanders zagen niets in ‘de vlucht naar voren’ van de Anti-Revolutionaire Partij, de Christelijk-Historische Unie en de Katholieke Volkspartij, die samengingen in het Christen-Democratisch Appèl.

Lees ook deze analyse van Eric Vrijsen over het CDA: ‘Onze grootste concurrent is het kerkhof’Omtzigt

Lubbers en Balkenende maakten CDA groot

Viel dat even tegen. Onder premier Ruud Lubbers werd het CDA in 1986 de grootste partij van het land, net als in 1989. Ook zijn altijd onderschatte partijgenoot Jan Peter Balkenende wist de partij tot drie keer toe de grootste te maken, in 2002, 2003 en 2006. Daarna namen Mark Rutte en de VVD het over. Het CDA verloor in 2010 20 zetels en sindsdien is Ruttes VVD de nummer één.

Over de PvdA is eenzelfde verhaal te vertellen. In 1971, ’72, ’77, ’82 en ’98 nog de grootste, om in 2017 weggevaagd te worden met 29 zetels verlies.

Deugen de sociologische verklaringen voor ondergang middenpartijen wel?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.