Roelof Bouwman Premium Corner

ChristenUnie voor de keus: regeren of wegkwijnen

15 juni 2021

Twee ministers leveren, waarvan één vicepremier, of de oppositie in, samen met veertien andere fracties. Roelof Bouwman vraagt zich af: hoe kan dat een moeilijke keus zijn voor de tiende partij van Nederland?

Wanneer politieke partijen besluiten met elkaar te fuseren, ontstaan vaak hooggespannen verwachtingen over de electorale winst die in het verschiet zou liggen. In de praktijk is al dikwijls bewezen dat daar weinig van terechtkomt.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Neem het CDA. De laatste keer dat de christendemocratische fusiepartners KVP, ARP en CHU afzonderlijk deelnamen aan Tweede Kamerverkiezingen – in 1972 – waren ze goed voor 48 zetels. Onder de vlag van het CDA is die score slechts drie keer licht verbeterd, voor het laatst in 1989 (54 zetels). Daarna ging het, met veel horten en stoten, bergafwaarts.

Een ander sprekend voorbeeld van een stagnerende fusiepartij is GroenLinks. De voorlopers CPN, PSP en PPR haalden in 1972 samen 16 zetels en de PPR trad zelfs toe tot het kabinet-Den Uyl.

GroenLinks grote verliezer van de verkiezingen van 17 maart

GroenLinks wist die uitslag nooit te evenaren, laat staan te overtreffen. Bovendien zit de partij al meer dan dertig jaar zonder onderbreking in de oppositiebanken. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart was GroenLinks de grote verliezer, sindsdien bezet de partij van Jesse Klaver nog slechts 8 zetels.

De jongste fusiepartij in de Tweede Kamer is de ChristenUnie, de opvolger van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF).

Lees deze spraakmakende blog van Roelof Bouwman terug: Mariëtte Hamer moet inpakken en wegwezen

In 1998 deden beide partijen voor het laatst zelfstandig mee aan Tweede Kamerverkiezingen en haalden ze samen 5 zetels. Slechts eenmaal – in 2006 – is dat resultaat door de ChristenUnie verbeterd (6 zetels). Daarna is het met 5 zetels weer voortdurend business as usual.

Toch heeft de partijleiding van de ChristenUnie het geloof in electorale winstkansen nog niet verloren. Gert-Jan Segers zei in de aanloop naar 17 maart zelfs te hopen op 7 zetels: ‘Dat is een mooi bijbels getal.’

Vijver ChristenUnie steeds kleiner

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.