Premium Lock Wellicht kan Baudet leren van de wijsheid van Amara van der Elst

05 mei 2021Leestijd: 2 minuten
Thierry Baudet in de Tweede Kamer (L) en Amara van der Elst tijdens voordracht 4 mei. Foto's: ANP.

Nogal laf van Thierry Baudet om na de kritiek op zijn smakeloze 5-mei poster weg te vluchten in een jij-bak, schrijft Arendo Joustra.

FVD-leider Thierry Baudet heeft in deze week van herdenken grote beroering gewekt met zijn poster waarin de onvrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog gelijk wordt gesteld met onvrijheid door de coronamaatregelen van het kabinet. Die gelijkstelling is niet een vage suggestie, maar rechtstreeks door het overnemen van het beeldmerk van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vergelijking oorlogsjaren en coronamaatregelen uiteraard ongepast

Uiteraard is die vergelijking ongepast. De onvrijheid gedurende de jaren ’40-’45 is met geweld opgelegd door een bezettingsmacht. De coronamaatregelen van het kabinet daarentegen zijn genomen met ruime instemming van het gekozen parlement. En anders dan toen heeft iedereen de vrijheid tegen de maatregelen te demonstreren. Of ze in de media in twijfel te trekken.

Ongepast is de vergelijking vooral omdat die de verschrikkingen die op 4 mei worden herdacht, in feite bagatelliseert. Elke vergelijking met die onwerkelijke en uitzonderlijke tijd gaat mank. En is pijnlijk voor de slachtoffers en nabestaanden. En voor alle burgers die beseffen dat hun huidige vrijheid is te danken aan de strijd die toen is geleverd, zoals André van Duin dinsdag mooi onder woorden bracht op de Dam in Amsterdam.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw