Arendo Joustra Premium Corner

Wellicht kan Baudet leren van de wijsheid van Amara van der Elst

05 mei 2021

Nogal laf van Thierry Baudet om na de kritiek op zijn smakeloze 5-mei poster weg te vluchten in een jij-bak, schrijft Arendo Joustra.

FVD-leider Thierry Baudet heeft in deze week van herdenken grote beroering gewekt met zijn poster waarin de onvrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog gelijk wordt gesteld met onvrijheid door de coronamaatregelen van het kabinet. Die gelijkstelling is niet een vage suggestie, maar rechtstreeks door het overnemen van het beeldmerk van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vergelijking oorlogsjaren en coronamaatregelen uiteraard ongepast

Uiteraard is die vergelijking ongepast. De onvrijheid gedurende de jaren ’40-’45 is met geweld opgelegd door een bezettingsmacht. De coronamaatregelen van het kabinet daarentegen zijn genomen met ruime instemming van het gekozen parlement. En anders dan toen heeft iedereen de vrijheid tegen de maatregelen te demonstreren. Of ze in de media in twijfel te trekken.

Ongepast is de vergelijking vooral omdat die de verschrikkingen die op 4 mei worden herdacht, in feite bagatelliseert. Elke vergelijking met die onwerkelijke en uitzonderlijke tijd gaat mank. En is pijnlijk voor de slachtoffers en nabestaanden. En voor alle burgers die beseffen dat hun huidige vrijheid is te danken aan de strijd die toen is geleverd, zoals André van Duin dinsdag mooi onder woorden bracht op de Dam in Amsterdam.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.