Baudet: aantijgingen Bevrijdingsdag-poster ‘hypocriet’

03 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Thierry Baudet tijdens een druk bezochte Vrijheidskaravaan van Forum voor Democratie in Eindhoven. Foto: ANP.

In politiek Den Haag is met verbijstering gereageerd op een poster die Forum voor Democratie (FVD) heeft verspreid voor de viering van Bevrijdingsdag. Het CIDI overweegt juridische stappen.

Op die poster staat: ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid’ en de jaartallen 1945-2020. Bij het laatste jaartal staat een overlijdenskruisje. Verder staan er als ondertekenaars op de poster onder meer Forum voor Democratie en organisaties als Viruswaarheid en Nederland in Verzet.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil er weinig woorden aan vuilmaken. ‘Dit is echt zeer ongepast,’ laat een woordvoerder aan het AD weten.

‘Er rust een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden, op ministers, om het goede voorbeeld te geven, om het woord géén gif te laten zijn,’ twittert D66-leider Sigrid Kaag. Ze verwijst daarmee naar de 4 mei-lezing die Arnon Grunberg vorig jaar hield. ‘Ook in 2021 moeten we naar die woorden handelen. Dit is een dieptepunt. Alweer.’

Partijgenoot Theo Hiddema is het daarmee eens. ‘Het getuigt, op zijn minst genomen, niet van goede smaak om oorlogsleed te relateren aan corona-malheur. Mevrouw Kaag ziet dat goed. Dat haar oproep ook de D66 reinheidsapostelen in het racisme en discriminatie debat tot bezinning mag brengen.’

‘Glashard aanpakken in het huis van onze democratie, de Tweede Kamer,’ twittert oud-VVD Kamerlid Ton Elias. ‘Excuses eisen bij ieder debat waar ze aan deelnemen. Niet negeren omdat ze anders de martelaar gaan uithangen, dat doen ze toch al. Met feiten klemzetten, steeds opnieuw. Aterlingen. Politiek schorriemorrie.’

‘Walgelijk en fouter dan fout,’ twittert PvdA-leider Lilianne Ploumen. Oud-PvdA-leider Asscher is ‘ziedend’. ‘Dat spugen op onze geschiedenis in hun amechtige aandachttrekkerij. Het verwende foute vergelijken. De armoedige brutaliteit om zo de nagedachtenis van velen te besmeuren.’

D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt de poster ‘smerig, triest, gevaarlijk’.

‘Wat een walgelijke en smerige manier om het enorme leed van velen op deze manier te misbruiken. In- en intriest,’ twittert Volt-leider Laurens Dassen. ‘Walgelijk,’ twittert GroenLinks-leider Jesse Klaver.

‘Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht te krijgen? Het is walgelijk en ik hoop dat iedereen zich hiertegen uitspreekt,’ twittert SP-leider Lilian Marijnissen. ‘Wat een smeerlappen zijn het toch ook,’ schrijft Peter Kwint, Tweede Kamerlid van de SP.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt het ‘niet te geloven’. Hij is het eens met het Katwijkse raadslid Sonny Spek die zegt: ‘Onze Bevrijdingsdag associëren met de aanpak van de coronacrisis is walgelijk en getuigt van geen enkel historisch besef.’ Bij Goedemorgen Nederland noemde VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz de poster ‘heel fout’. ‘Ik denk niet dat dit pure domheid is en dat Baudet heel goed weet dat je de vrijheden die we tijdens de Tweede Wereldoorlog kwijt waren, die situatie onmogelijk kunt vergelijken met de maatregelen die we moeten nemen om door een wereldwijde pandemie te komen. Als je het mij vraagt is dit een bewust armoedige manier om aandacht te trekken waarbij de nagedachtenis van zoveel slachtoffers en zoveel mensen die zoveel ellende mee hebben gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog echt besmeurd.’

Baudet noemt aantijgingen hypocrisie

‘Al decennia politiseren onze tegenstanders de Oorlog om massale immigratie, Europese machtsfantasieën en moderne kunst te pushen. Nu zeggen wij: zullen we op 5 mei ook even stilstaan bij de vrijheden die we in 2020/2021 zijn kwijtgeraakt? Dat zou niet mogen? Wat een hypocrisie,’ twittert Baudet. 

Bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heerst grote verontwaardiging over de poster. De organisatie overweegt vervolgstappen en roept ook het Nationaal Comité 4 & 5 mei op om aangifte te doen van het misbruiken van het officiële logo.