Premium Lock Als de VVD niet oppast, zwemt Rutte in een linkse fuik

05 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Fractievoorzitter van de PvdA Lilianne Ploumen weet: centrum-links kabinet hangt in de lucht. Foto: ANP

Zes weken gekissebis vertraagde de kabinetsformatie en plaatste de VVD in een ongunstige onderhandelingspositie. Het eindverslag van Herman Tjeenk Willink klinkt logisch, maar legt ook een vloertje voor links beleid. Eric Vrijsen hoort actiegroepen als Greenpeace en Vluchtelingenwerk al juichen.

Na zes weken kissebissen kan de kabinetsformatie na een Kamerdebat van 12 mei eindelijk beginnen. PVV, Forum voor Democratie (FVD), SP en DENK staan al in de oppositiemodus. Een coalitie doemt op van VVD, D66, CDA, plus GroenLinks of PvdA, of beide linkse partijen.

Een centrum-links kabinet hangt in de lucht. Gaat verkiezingswinnaar VVD daaraan lol beleven? De parlementaire veldslagen van de voorbije weken drongen VVD-leider Mark Rutte in het defensief. Na diverse mea culpa’s wordt hij weer gepruimd, maar de ­komende maanden zal hij verder worden uitgewrongen.

Tjeenk Willink op het BinnenhofLees ook het opiniestuk van Carla Joosten: Tweede Kamer, ga je werk doen en help Tjeenk Willink

Kabinetsinformateur Herman Tjeenk Willink (PvdA) schetst in zijn eindverslag een werkwijze voor de coalitievorming: eerst problemen inventariseren, dan oplossingsrichtingen bespreken, en ten slotte aan de orde stellen: wie met wie? Dat klinkt volstrekt logisch, maar als de VVD niet oppast, zwemt Rutte in een linkse fuik.

Extra geld voor sociale advocatuur

Het eindverslag zwelgt in ‘herstel van vertrouwen’. Tjeenk Willink wijst in dit verband op de vorige week door de Kamer aangenomen motie van GroenLinks en PvdA.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw