Eric Vrijsen Premium Corner

Als de VVD niet oppast, zwemt Rutte in een linkse fuik

05 mei 2021Leestijd: 3 minuten

Zes weken gekissebis vertraagde de kabinetsformatie en plaatste de VVD in een ongunstige onderhandelingspositie. Het eindverslag van Herman Tjeenk Willink klinkt logisch, maar legt ook een vloertje voor links beleid. Eric Vrijsen hoort actiegroepen als Greenpeace en Vluchtelingenwerk al juichen.

Na zes weken kissebissen kan de kabinetsformatie na een Kamerdebat van 12 mei eindelijk beginnen. PVV, Forum voor Democratie (FVD), SP en DENK staan al in de oppositiemodus. Een coalitie doemt op van VVD, D66, CDA, plus GroenLinks of PvdA, of beide linkse partijen.

Een centrum-links kabinet hangt in de lucht. Gaat verkiezingswinnaar VVD daaraan lol beleven? De parlementaire veldslagen van de voorbije weken drongen VVD-leider Mark Rutte in het defensief. Na diverse mea culpa’s wordt hij weer gepruimd, maar de ­komende maanden zal hij verder worden uitgewrongen.

Tjeenk Willink op het BinnenhofLees ook het opiniestuk van Carla Joosten: Tweede Kamer, ga je werk doen en help Tjeenk Willink

Kabinetsinformateur Herman Tjeenk Willink (PvdA) schetst in zijn eindverslag een werkwijze voor de coalitievorming: eerst problemen inventariseren, dan oplossingsrichtingen bespreken, en ten slotte aan de orde stellen: wie met wie? Dat klinkt volstrekt logisch, maar als de VVD niet oppast, zwemt Rutte in een linkse fuik.

Extra geld voor sociale advocatuur

Het eindverslag zwelgt in ‘herstel van vertrouwen’. Tjeenk Willink wijst in dit verband op de vorige week door de Kamer aangenomen motie van GroenLinks en PvdA.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.