Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Media, bied geen zuurstof aan Jodenhaat

28 mei 2021

De Palestijnse terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad, die onlangs met Iraanse hulp Israël van de kaart probeerden te vegen, vieren feest. Niet omdat ze hebben gewonnen, maar omdat zij in westerse media aan legitimiteit winnen. Met verbijstering las Afshin Ellian in Het Parool een opiniestuk van een antropoloog vol jihadistische propaganda.

In Gaza, Teheran en Zuid-Libanon vierden de jihadisten het overwinningsfeest. De vijanden, Israël en het Westen, verenigen de jihadisten. Vernietigingsdrang schept eendracht tussen het soennitische Hamas, de Islamitische Jihad en de sjiitische jihadisten.

Wat vierden zij? Wat hebben ze gewonnen? Militair gezien hebben ze werkelijk niks gewonnen. Israël heeft een aanzienlijk deel van hun infrastructuur, wapens en commandanten vernietigd.

Raketaanval was test militaire strategie voor vernietiging Israël

Afshin Ellian

Prof. mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Maar de massale raketaanval was een grote test voor de militaire strategie inzake de vernietiging van de staat Israël. De Iraanse militaire doctrine bestaat uit hevige en onophoudelijke raketaanvallen op Israël vanuit Gaza, Zuid-Libanon, Syrië en vanaf Iraans grondgebied. Ze hopen ook Jemen bij deze strategie te betrekken. Daarna zouden ze gewapend te paard, per tank, met vliegtuigen en met zelfmoordaanslagen de Joden de zee indrijven.

De leiders van Hamas en de Islamitische Jihad hebben deze week in afzonderlijke uitlatingen en brieven de Iraanse leider Ali Hosseini Khamenei bedankt voor de financiële en militaire steun.

Lees verder onder de tweet

Het apocalyptische visioen komt in allerlei computergames voor, die al dan niet in opdracht van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn geproduceerd: massale raketaanvallen op Israël vanuit diverse landen.

Zover zijn ze nog niet. Dat weten zij ook. Maar de massale raketaanval van Hamas en de Islamitische Jihad was slechts een test om te zien hoe de Iron Dome, het raketafweersysteem in Israël, reageert op een beperkte, en toch massale raketaanval: bijna 10 procent van de raketten is niet onderschept. In Teheran luidde de conclusie dat er mogelijkheden zijn om de kracht van het metalen schild te breken.

Lees ook de vorige blog van Afshin Ellian

Media, academici en Kamerleden: legitimeer Hamas niet!Hamas

Antropoloog herhaalt in Het Parool jihadistische propaganda

De as van het verzet, zoals Khamenei het noemt, heeft in de westerse media gewonnen. Onder druk van D66-minister Sigrid Kaag moest het kabinet zijn eigen, zeer genuanceerde standpunt verzwakken. Dat luidde aanvankelijk: Israël heeft het recht zichzelf binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit te verdedigen.

Een goed voorbeeld van het succes van de mediastrategie van jihadisten is een opiniestuk van Anne de Jong in Het Parool. Zij is boos op journalisten die de confrontatie tussen Hamas en Israël in termen van conflict uitdrukken. Ze acht zichzelf gespecialiseerd als antropoloog in mensenrechten. Een mensenrechten-antropoloog die jihadistische propaganda herhaalt, vinden Khamenei en geestverwanten een dijk van een antropoloog.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.