Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Media, academici en Kamerleden: legitimeer Hamas niet!

21 mei 2021Leestijd: 4 minuten

Omdat Israël zich heeft verdedigd tegen een vrijwel onophoudelijke reeks raketten afgevuurd door Hamas willen academici de Joodse staat boycotten. Ook diverse Tweede Kamerleden bagatelliseren de Palestijnse terreurorganisatie die Gaza gijzelt. Afshin Ellian roept ze op om tot inkeer te komen: steun aan Hamas is geen steun aan de onderdrukten, maar aan de onderdrukker.

Hopelijk blijven de wapens zwijgen. De inwoners van Gaza en Israël kunnen weer even zonder vrees in de buitenlucht vertoeven. Een tijdelijke oplossing. Elke wapenstilstand met jihadisten is de voorbereiding op een volgende oorlog. Dat ligt in de aard van de politieke islam. Ook profeet Mohammed sloot een wapenstilstand met het Mekka van ongelovigen. Een paar jaar later veroverde hij Mekka. Een wapenstilstand leidt niet altijd tot vrede.

Afshin Ellian

Prof. mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

In de voorbije dagen is Israël geconfronteerd met duizenden raketten afkomstig uit Gaza. Door de recente gewapende roofoverval in Amsterdam-Noord moest ik denken aan het conflict tussen Israël en Hamas. Wanneer in Amsterdam een groep gewapende mannen de vrede en de orde verstoort, pakt de politie zo’n groep keihard aan. Moedige agenten gingen achter ze aan en schoten op ze. Uiteindelijk kwam een van de criminelen hierbij om het leven. De democratische rechtsorde tolereert een gewapende overval niet. Ook als een bende Nederland vanuit een buurland onder vuur neemt, zal Nederland zich verdedigen.

Elke staat is verplicht om zijn burgers en grondgebied te verdedigen tegen buitenlandse aanvallen. Hamas-gebied is voor Israël vijandelijk gebied.

De sterkere macht moet zich beheersen. O ja? Ook de politie van Amsterdam is de sterkere macht. Tegelijkertijd moet de democratische macht zich aan de regels houden: de verdediging moet niet disproportioneel zijn. Bij het verdedigen van een land en zijn burgers, moeten niet willens en wetens andere burgers onder vuur worden genomen. Israël doet dat niet. De Israëlische aanvallen waren niet gericht op burgers, maar op Hamas. De Hamas-aanvallen daarentegen zijn gericht op heel Israël. De raketten worden niet afgeschoten op militaire doelen, maar op burgerdoelen. Dit gebeurt niet per ongeluk. Volgens de regels van het oorlogsrecht pleegt Hamas een oorlogsmisdaad.

Demonstraties van radicale moslims in Europa meest verontrustend

Toch willen sommigen in Nederland de oorlogsmisdaden van Hamas niet inzien. In de Tweede Kamer overheerst bij een deel van de leden verontwaardiging over de Israëlische acties. Zijn zien in de misdaden van Hamas geen aanleiding om op te treden. Maar de meest verontrustende gebeurtenissen waren de demonstraties van radicale moslims in Europa. Ze gingen, ook in Den Haag, de straat op met vlaggen van de Taliban of van Al-Qa’ida. Dit hebben we sinds 2014 niet meer meegemaakt.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Op straat én op het Binnenhof delft Israël het onderspitIsraël

Het conflict met Hamas verschaft kennelijk legitimatie aan jihadisten om in de openbare ruimte te verschijnen met hun vlaggen.

Waarom eigenlijk? Waarom voelen deze jihadisten zich gelegitimeerd om in openbaarheid te verschijnen en anti-Joodse leuzen uit te spreken? Ze zien en horen in onze media over Israël. Ze zien en horen onze Kamerleden over Israël: al dan niet bewust ontstaat  solidariteit met Hamas. Normaliseer het kwaad niet!

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook een aantal geesteswetenschappers heeft zich in de oorlogsarena begeven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.