Gerry van der List Premium Corner

Gewoon. Bloot: een welkom tegenwicht tegen de nieuwe preutsheid

22 maart 2021Leestijd: 3 minuten

Er was op voorhand veel ophef over een tv-programma met mensen in hun nakie. De SGP eiste zelfs een verbod. Maar Gewoon. Bloot. blijkt onschuldig infotainment dat verdediging verdient tegen reactionair moralisme, schrijft Gerry van der List.

Het is alweer een tijd geleden dat een televisieprogramma op voorhand zoveel politieke ophef veroorzaakte. Doelwit de afgelopen weken was Gewoon. Bloot., waarin kinderen poedelnaakte volwassenen vragen stellen over hun lichaam. De NTR wil de jeugd laten beseffen dat niet iedereen dezelfde imponerende lijfelijke verschijningsvorm heeft als Kim Kardashian of Cristiano Ronaldo. De (sociale) media zouden al te veel perfecte plaatjes voorschotelen, waardoor jongeren onzeker worden over hun eigen, doorgaans minder tot de verbeelding sprekende lichaam.

De SGP vond dit maar een goddeloos gedoe. Voorman Kees van der Staaij stelde Kamervragen en eiste dat het kabinet een stokje stak voor realisering van dit ‘bizar plan’. Hij kreeg verrassende bijval van een collega die naaktfoto’s van zichzelf de wereld instuurt. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) sprak op Twitter verontwaardigd over ‘het promoten van pedofilie’ en ‘potloodventerij’ en noemde de vertoning ‘misdadig’.

Met pedofilie heeft Gewoon. Bloot. niets te maken

Wie gisteravond, zondag 21 maart, de première van Gewoon. Bloot. zag, zal onwillekeurig geglimlacht hebben om deze morele paniek. Bij de tien basisscholieren was aanvankelijk enig gegiechel te registreren toen de volwassenen hun badjas lieten afglijden. Maar daarna vroegen ze het vijftal met oprechte belangstelling het hemd van het lijf.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.