Gerry van der List Premium Corner

Ingrepen Twitter tegen vermeend nepnieuws ondermijnen democratie

09 maart 2021

Twitter treedt op tegen de visie van Thierry Baudet op vaccineren. Dat is bedenkelijk. De vrijheid van meningsuiting loopt gevaar als machtige bedrijven gaan bepalen welke opinies wel en niet door de beugel kunnen, schrijft Gerry van der List.

Thierry Baudet heeft een nogal aparte kijk op corona. De voorman van Forum voor Democratie trekt vrolijk handen schuddend door het land om duidelijk te maken dat de pandemie in zijn ogen niets voorstelt. Deze visie wekt begrijpelijkerwijs, wetenschappelijk onderbouwde, weerstand.

Lees ook van Gerry van der List: Opleuking van de politiek: bijna altijd gênant

Terecht is het ook als de autoriteiten ingrijpen als Baudet en zijn aanhang zich niet houden aan de afgekondigde, democratisch gelegitimeerde, maatregelen om het virus te bestrijden. Wat niet wegneemt dat hij alle recht heeft zijn zonderlinge mening te verkondigen.

Lilianne Ploumen juicht censuur door het grootkapitaal toe

Daarom is het bedenkelijk dat Twitter nu meent te moeten optreden tegen een opinie van Baudet. De socialenetwerksite labelde een tweet van hem als misleidend omdat hij hierin liet weten zich, onder meer vanwege de bijwerkingen, niet te laten vaccineren. Het is niet meer mogelijk om deze boodschap te delen. Zo oefenen Amerikaanse bedrijven een duidelijke invloed uit op het proces van meningsvorming in Nederland.

Lees verder onder de tweet

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.