Premium Lock Runners-up-debat primeur in campagne

28 februari 2021Leestijd: 5 minuten
WNL verkiezingsdebat: De Runners-Up. Foto: ANP

Het was even wennen. De nummers twee van zes politieke partijen in een televisie-setting waarin doorgaans de lijsttrekkers zijn te zien. WNL op Zondag  had de primeur met het eerste Runners-up-debat en het was de moeite waard, vindt Carla Joosten.

De kijker kreeg via door de kandidaten zelf aangedragen stellingen een inkijkje in de ideeën en persoonlijkheden van de nummers twee. Zo zei D66-fractievoorzitter Rob Jetten dat hij nog niet wist op welke D66’er hij zou stemmen. Niet op lijsttrekker Sigrid Kaag, want die zou toch al genoeg stemmen krijgen. De partijgenoot die het beste campagne voert, krijgt Jettens stem. Een onthulling die deed denken aan toenmalig CDA-leider Ruud Lubbers, die in 1994 zei niet op de nummer een Elco Brinkman, maar op Ernst Hirsch Ballin te stemmen, de inleiding tot een dramatische verkiezingsuitslag.

Lees ook het verslag van het eerste grote lijsttrekkersdebat: Rutte verdedigend, Wilders op dreef

Tamara van Ark is meer een politicus van achter de schermen

Pieter Omtzigt (CDA) kwam minder tot zijn recht dan wanneer hij de vloer op tv alleen heeft. Tamara van Ark (VVD) is ondanks haar ministerschap voor Medische Zorg nog altijd meer een politicus van achter de schermen als onderdeel van de geoliede VVD-machine en minder van het politieke podium met helder ingekopte teksten. Ze klaagde dat de opgeworpen kwesties niet in 1 minuut zijn te vatten en daar zat natuurlijk wat in. Die kwesties waren de zorg, woningmarkt, het klimaatbeleid, immigratie, veiligheid en de vertrouwensband tussen kiezer en gekozene.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw