Bram Hahn Premium Corner

Nog sneller en gerichter vaccineren is de snelste weg naar versoepeling

25 februari 2021Leestijd: 3 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) bezwoer de afgelopen weken bij herhaling dat de avondklok als eerste van tafel zou gaan zodra versoepeling van de maatregelen mogelijk was. Maar bij de eerste de beste gelegenheid blijkt de avondklok als wisselgeld te dienen in een uitruil van wensen en belangen, schrijft Bram Hahn.

Terwijl de rechter nog moest oordelen over de juridische onderbouwing van de avondklok, had het kabinet al besloten dat die – linksom of rechtsom – zelfs nog langer duurt, in elk geval tot 23 maart. Als we de avondklok nog een tijdje in stand houden, ontstaat ruimte voor versoepeling op andere terreinen, zo is de gedachte. Die versoepelingen bestaan uit het beperkt openstellen van middelbare scholen, mbo’s en kappers, en iets meer mogelijkheden voor winkelen op afspraak.

Visie ontbreekt

Het zijn deze bokkensprongen die het uithoudingsvermogen van burgers en bedrijven steeds zwaarder op de proef stellen, zeker omdat een visie op de langere termijn lijkt te ontbreken, of in elk geval niet helder wordt uitgelegd. Probleem daarbij is dat eigenlijk nog altijd nauwelijks vast te stellen valt wat het effect van maatregelen is, zeker van de avondklok. De cijfers zijn vertroebeld door een computerstoring en door winterweer dat leidde tot een dag nauwelijks testen, gecombineerd met de ijspret die voor veel verkeer en drukte zorgde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.