Premium Lock Spreken ze in Den Haag wel eens een levende winkelier?

24 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Noodkreet bij een ondernemer ANP

Best aardig, die ‘versoepeling’ voor niet-essentiële winkels. Maar waarom kiest de overheid weer voor een maatregel die onlogisch is, nodeloos ingewikkeld en niet of nauwelijks te handhaven, vraagt René van Rijckevorsel zich af.

Het is prima dat de overheid regels stelt om verspreiding van corona tegen te gaan. Goede regels hebben een bepaalde logica, zijn in de praktijk makkelijk na te leven en zijn goed door het gezag te handhaven. Wie de regel overtreedt, krijgt een boete.

De avondklok is een voorbeeld van een regel die aan die eisen voldoet. Hij is logisch (hij ontmoedigt onnodig samenkomen, bijvoorbeeld bij illegale feesten), makkelijk na te leven en goed te handhaven – al deed de politie het aanvankelijk voorkomen dat het een herculische taak zou zijn.

Van 16 procent mag de avondklok nog strenger

Nederlanders hebben dan ook overwegend begrip voor de avondklok, die ondanks het juridisch-procedurele gekrakeel van vorige week is verlengd tot 15 maart. Volgens winkelcentrumonderzoeker Strabo steunt 64 procent de avondklok, en mag het van 16 procent nog strenger. Wel zijn, begrijpelijk, jongeren onder de 30 jaar tegen de avondklok (56 procent).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw