Jelte Wiersma Premium Corner

Italië bejubelt Draghi, die nieuwe rooftocht in Noord-Europa belooft

13 februari 2021

De nieuwe Italiaanse premier Mario Draghi wil een eurozonebegroting. Mede door zijn belofte om zich daarvoor hard te maken, stemde bijna het voltallige Italiaanse parlement in met zijn aanstelling. Draghi’s ambitie betekent dat Nederlands geld naar Rome gaat, schrijft Jelte Wiersma.

De Britse premier Margaret Thatcher (Conservative) fileerde eind jaren tachtig al de plannen voor een eenheidsmunt omdat die volgens haar niet zou werken zonder transfers naar het zuiden, een eurobegroting en uiteindelijk een EU-regering. ‘Een achterdeur naar een federaal Europa,’ noemde Thatcher de eenheidsmunt. De andere regeringsleiders voelden zich destijds hoogst ongemakkelijk met Thatchers analyse. Maar Thatcher had natuurlijk gelijk en ze krijgt het nu ook. En de door haar zo verguisde Italianen draaien aan de knoppen.

Luister ook de EU-podcast Brusselse Bobo’s met Jelte Wiersma

Lees ook van Jelte Wiersma: EU-lidmaatschap in Grondwet of niet?

Mario Draghi rommelde als directeur-generaal van het Italiaanse ministerie van Financiën en als president van de Italiaanse Centrale Bank zijn land eerst de euro in en zette daarna als president van de Europese Centrale Bank (ECB) transfers in gang van Noord naar Zuid door illegaal massa’s staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Hij riep als ECB-president regeringsleiders op om een eurobegroting in te stellen en het overeind houden van de huidige euro niet exclusief over te laten aan de ECB. Sinds afgelopen week is hij premier van Italië en zelf een van die regeringsleiders. Weinig verrassend kwam Draghi met de belofte om van een eurobegroting een speerpunt te maken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.