Premium Lock Italië bejubelt Draghi, die nieuwe rooftocht in Noord-Europa belooft

13 februari 2021Leestijd: 3 minuten
De Italiaanse premier Mario Draghi - ANP

De nieuwe Italiaanse premier Mario Draghi wil een eurozonebegroting. Mede door zijn belofte om zich daarvoor hard te maken, stemde bijna het voltallige Italiaanse parlement in met zijn aanstelling. Draghi’s ambitie betekent dat Nederlands geld naar Rome gaat, schrijft Jelte Wiersma.

De Britse premier Margaret Thatcher (Conservative) fileerde eind jaren tachtig al de plannen voor een eenheidsmunt omdat die volgens haar niet zou werken zonder transfers naar het zuiden, een eurobegroting en uiteindelijk een EU-regering. ‘Een achterdeur naar een federaal Europa,’ noemde Thatcher de eenheidsmunt. De andere regeringsleiders voelden zich destijds hoogst ongemakkelijk met Thatchers analyse. Maar Thatcher had natuurlijk gelijk en ze krijgt het nu ook. En de door haar zo verguisde Italianen draaien aan de knoppen.

Luister ook de EU-podcast Brusselse Bobo’s met Jelte Wiersma

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook van Jelte Wiersma: EU-lidmaatschap in Grondwet of niet?

Mario Draghi rommelde als directeur-generaal van het Italiaanse ministerie van Financiën en als president van de Italiaanse Centrale Bank zijn land eerst de euro in en zette daarna als president van de Europese Centrale Bank (ECB) transfers in gang van Noord naar Zuid door illegaal massa’s staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Hij riep als ECB-president regeringsleiders op om een eurobegroting in te stellen en het overeind houden van de huidige euro niet exclusief over te laten aan de ECB. Sinds afgelopen week is hij premier van Italië en zelf een van die regeringsleiders. Weinig verrassend kwam Draghi met de belofte om van een eurobegroting een speerpunt te maken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw