Eric Vrijsen Premium Corner

Het Grote Defensiedebat: vier partijen en het hoedje van papier

27 februari 2021Leestijd: 4 minuten

In het jaarlijkse EW-Defensiedebat groeide consensus over een hoger defensiebudget. Een land moet voorbereid zijn op een crisis. Daarom zit nu ook de PvdA op 2 procent van het nationaal inkomen.

‘Een, twee, drie, vier. Hoedje van papier,’ begon luitenant-admiraal Rob Bauer zijn inleiding. ‘Geen zorgen. Ik ga niet zingen.’ Hij had het hoedje van papier wel meegenomen uit het Militair Museum. In 1830 was het land niet voorbereid op de Belgische opstand en werden soldaten erop uitgestuurd met een helm van karton. Om het nog ergens op te laten lijken, was het hoedje bedekt met linnen en zwart geverfd.

Al bijna tweehonderdjaar leeft die nationale blunder via dat kinderliedje voort in de herinnering. Bauer trok de vergelijking met de coronapandemie waarop het land ook niet voorbereid was. Hij schakelde over op de dreiging vanuit Rusland en China, die dagelijks de systemen van ziekenhuizen en vitale infrastructuur hacken. Extra investeren in de krijgsmacht, was Bauers parool. Doe als de Britten en de Zweden. Daar gaat het defensiebudget met 40 procent de hoogte in.

Het hoedje van papier bleef in de zaal van perscentrum Nieuwspoort staan, toen  Attje Kuiken (PvdA), Salima Belhaj (D66), Peter Valstar (VVD) en Martijn van Helvert (CDA) aantraden voor het EW  Defensiedebat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vier kandidaten van traditionele middenpartijen. Het verbale gooi- en smijtwerk van uiterst linkse en rechtse protestpolitici kon achterwege blijven, en dat mocht ook wel eens een keer.
Lag het aan dat hoedje van papier of aan de waarschuwingen van admiraal Bauer, maar gaande het debat groeide een consensus over het belang van de krijgsmacht voor de democratie en de welvaart.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.