Premium Lock Indirecte vaccinatieplicht is aller- allerlaatste redmiddel

20 november 2020Leestijd: 4 minuten
Foto: ANP

In de Tweede Kamer is fel gedebatteerd over een ‘indirecte vaccinatieplicht’. Natuurlijk moet het kabinet nadenken over alle opties, maar dwang werkt averechts en is waarschijnlijk niet eens nodig, schrijft Bram Hahn.

Rond 2013 daalde in Nederland het percentage kinderen dat werd ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond (de BMR-prik) tot onder de 95. Dat is de grens die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nodig acht om vooral de zeer besmettelijke en potentieel gevaarlijke mazelen eronder te houden.

Het leidde tot hoofdbrekens over de vraag hoe je die lijn weer omhoog zou kunnen buigen. Ouders actiever benaderen, betere voorlichting, straffere maatregelen, zoals korten op de kinderbijslag voor wie zijn kind niet zou inenten, of het weigeren van de toegang tot het kinderdagverblijf zonder inentingsbewijs. Ook Elsevier Weekblad vond destijds dat een financiële consequentie (door de overheid) of het weigeren van toegang (door private bedrijven) als laatste stap mogelijk moesten zijn.

Wettelijke maatregelen kwamen er niet, maar sommige kinderdagverblijven gingen wel over tot het eisen van een inentingsbewijs. Niet zo vreemd, een kindje met mazelen is een acuut gevaar voor andere kinderen in een crèche. Waardoor het komt, is moeilijk te achterhalen, maar in elk geval is de daling gestopt rond 93 procent.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw