Premium Lock Vredespresident door kracht: herverkiezing Trump beste voor wereld

20 oktober 2020Leestijd: 7 minuten
Donald Trump bij de Verenigde Naties. Foto: ANP

Donald Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Jimmy Carter die geen oorlog is begonnen. Onderwijl sluit het ene na het andere islamitische land vrede met Israël, is Irans expansie gestuit door de liquidatie van generaal Suleimani, Kims Noord-Korea tot bedaren gebracht, het Syrië van Assad koest gemaakt met 59 Tomahawks en staat Amerika eindelijk op tegen de communistische dictatuur China. Wie koel kijkt, ziet dat Trumps internationale prestaties indrukwekkend zijn, schrijft Jelte Wiersma.

Donald Trump versloeg in 2016 niet alleen Hillary Clinton, maar ook het Washingtons establishment. Dit bestuurlijke establishment, Republikeinen en Democraten, stond en masse achter president George Bush (Republikein) toen hij in 2003 Irak binnenviel. De ‘ergste fout in de Amerikaanse geschiedenis’ noemde Trump dat. Een ruime meerderheid van de Amerikanen zei in peilingen later dat de inval een vergissing was.

Clinton, die als Senator voor de inval stemde, betreurde de inval later. Zij bleek in de presidentscampagne van 2016 desondanks op de oude voet door te willen gaan en met militair geweld regime-wisselingen te willen afdwingen. Tot vreugde van de neo-conservatieven waarop Bush steunde. Trump waarschuwde Amerikaanse kiezers dat er met Clinton als president een derde wereldoorlog zou uitbreken gezien haar interventionistische plannen – onder meer voor Syrië.

Vrede door militaire kracht

Enigszins eigenaardig waren dan ook de reacties op Trumps verkiezing. Trumps verkiezingsbelofte om meer geld aan de strijdkrachten uit te geven, werd her en der uitgelegd als agressief. Terwijl Trump telkens duidelijk was over het doel: de strijdkrachten zo sterk maken dat niemand het maar in zijn hoofd zou halen Amerika aan te vallen. Vrede door kracht, zoals president Ronald Reagan (Republikein) ook met succes had toepast op de Sovjet-Unie.

Trump mag dan een tango met de feiten dansen die een nuchter mens doen duizelen, hij is zijn verkiezingsbeloften wat betreft buitenlands beleid nagekomen en wel met enorme effectiviteit. Hij heeft inderdaad fors geïnvesteerd in de strijdkrachten – de begroting steeg met ruim 10 procent naar 750 miljard dollar per jaar. Tevens is hij met Jimmy Carter (Democraat, 1976-1980) de enige Amerikaanse president sinds de Tweede Wereldoorlog die geen oorlog is begonnen of er een voerde. Sterker nog, niet alleen is Trump geen oorlog begonnen, overal lijkt vrede uit te breken.

Suleimani uitgeschakeld, Assad gespaard

Waarbij het Midden-Oosten het meest in het oog springt. Voorganger Barack Obama (Democraat) en Europa’s grootmachten sloten in 2013 een atoomakkoord met Iran. In ruil kreeg Iran miljarden dollars aan bevroren tegoeden ter beschikking en werden sancties opgeheven waardoor de profijtelijk olie- en gasexport op grote schaal kon worden hervat. Daar wist het Sjiitische regime wel raad mee. Het breidde dankzij de ‘Obama-dollars’ de macht met grof geweld uit, onder meer in Syrië, Irak en Libanon. Dit onder militaire leiding van generaal Qassem Suleimani, na ayatollah Ali Khamenei de tweede man van Iran.

Trump verscheurde het atoomakkoord, herstelde de sancties en verscherpte die om Iran te isoleren. Ook liet hij Suleimani op 3 januari dit jaar ombrengen met een drone-aanval in Irak en maakte daarmee een einde aan Irans expansie. Khamenei en zijn kornuiten schreeuwden moord en brand, zeiden wraak te zullen nemen maar kwamen niet verder dan wat speldenprikjes. Onderwijl is hun gestook in buurlanden verminderd.

In 2017 had Trump de Syrische dictator Bashar al-Assad ook al terug in zijn hok gekregen. Assad had begin april dat jaar een aanval met gifgas laten uitvoeren. Trump liet drie dagen later 59 Tomahawks de luchthaven Shayrat bombarderen. Sindsdien heeft Assad de inzet van chemische wapens beperkt. Al was het maar omdat hij weet dat het zelfmoord zou zijn als hij grote aanvallen zou doen. Want Trump wilde Assad eigenlijk ombrengen, maar werd daarvan weerhouden door minister van Defensie James Mattis – inmiddels ontslagen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw