Premium Lock Opsporing Verzocht is te waardevol om te worden ingekort

29 oktober 2020Leestijd: 2 minuten
Opsporing Voorzicht. Foto: ANP

Dat de NPO fors wil snoeien in het succesvolle tv-programma Opsporing Verzocht, is onverstandig. Dankzij tips van de kijkers worden ernstige misdrijven opgelost en het programma waarschuwt burgers voor trends in de misdaad. De NPO moet worden teruggefloten, vindt Gerlof Leistra.

Overvallers, oplichters, inbrekers, maar ook moordenaars en verkrachters: elke dinsdagavond komen via Opsporing Verzocht vaak schokkende beelden van verdachten de huiskamer in. Gemiddeld trekt het programma één miljoen kijkers, Van de gepresenteerde zaken wordt 40 procent opgelost. Dat is uiterst succesvol.

Met ingang van 1 januari 2021 wil de NPO het programma terugbrengen van vijftig naar dertig minuten en wordt het een uur later uitgezonden, om 21.30 uur. In de zomermaanden zou Opsporing Verzocht veertien weken uit de lucht zijn.

Terechte boosheid bij politie

Politie en justitie zijn terecht boos over het plan. Zeker de zomerstop is ronduit schadelijk voor de misdaadbestrijding. Daardoor zou de opsporing belangrijke tips missen. Juist na het zien van de beelden beseffen mensen dat ze soms onwetend getuige zijn geweest van een misdrijf of de dader(s) zagen wegvluchten. Verdachten die zichzelf herkennen, besluiten soms om zelf naar de politie te stappen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw