Gerlof Leistra Premium Corner

Opsporing Verzocht is te waardevol om te worden ingekort

29 oktober 2020

Dat de NPO fors wil snoeien in het succesvolle tv-programma Opsporing Verzocht, is onverstandig. Dankzij tips van de kijkers worden ernstige misdrijven opgelost en het programma waarschuwt burgers voor trends in de misdaad. De NPO moet worden teruggefloten, vindt Gerlof Leistra.

Overvallers, oplichters, inbrekers, maar ook moordenaars en verkrachters: elke dinsdagavond komen via Opsporing Verzocht vaak schokkende beelden van verdachten de huiskamer in. Gemiddeld trekt het programma één miljoen kijkers, Van de gepresenteerde zaken wordt 40 procent opgelost. Dat is uiterst succesvol.

Met ingang van 1 januari 2021 wil de NPO het programma terugbrengen van vijftig naar dertig minuten en wordt het een uur later uitgezonden, om 21.30 uur. In de zomermaanden zou Opsporing Verzocht veertien weken uit de lucht zijn.

Terechte boosheid bij politie

Politie en justitie zijn terecht boos over het plan. Zeker de zomerstop is ronduit schadelijk voor de misdaadbestrijding. Daardoor zou de opsporing belangrijke tips missen. Juist na het zien van de beelden beseffen mensen dat ze soms onwetend getuige zijn geweest van een misdrijf of de dader(s) zagen wegvluchten. Verdachten die zichzelf herkennen, besluiten soms om zelf naar de politie te stappen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.