Premium Lock Motie over zorgsalarissen: de regering regeert

31 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Debat over coronavirus en zorgsalarissen. ANP

Lang niet alle moties die de Tweede Kamer aanneemt, worden uitgevoerd. Zo zal het ook gaan met de zorgmotie die in de Kamer is aangenomen. Dat is helemaal niet zo ernstig als de verontwaardigde indieners doen voorkomen. De Tweede Kamer is het hoogste orgaan, maar het is de regering die regeert. Zo is de democratie geregeld, schrijft Carla Joosten.

Tussen oktober 2019 en oktober 2020 diende de Tweede Kamer 4.327 moties in. Hoeveel er zijn uitgevoerd, is niet bekend. Dat wordt namelijk niet centraal bijgehouden. Dat zou ook geen doen zijn in de Tweede Kamer. In het beste geval houden de indieners het zelf bij.

Afgelopen week stemde een Kamermeerderheid voor een motie van PVV-leider Geert Wilders over hogere zorgsalarissen. De uitkomst: 69 stemmen voor en 67 tegen. Even later meldde de ChristenUnie dat Stieneke van der Graaf per ongeluk voor had gestemd. Had ze dat niet gedaan, dan was de motie niet aangenomen.

Maakt het veel uit? Eigenlijk niet. Of en hoe de regering een motie uitvoert, is namelijk aan de regering.

Tot grote hilariteit riep Gerrit Zalm: ‘We voeren hem niet uit!’

Een aangenomen motie is een nadrukkelijk geformuleerde uitspraak van de Eerste of Tweede Kamer (of van Provinciale Staten dan wel de gemeenteraad) waarin een wens of oordeel wordt uitgesproken over het beleid. Het kabinet is niet verplicht een aangenomen motie uit te voeren.

Daarvan zijn vele voorbeelden. Legendarisch is de uitroep van minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) in 1997: ‘We voeren hem niet uit!’, nadat de Kamer een motie had aangenomen over de ov-studentenkaart. Het leidde tot grote hilariteit in de Kamer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw