Premium Lock Mark Rutte gaat steeds meer op Joop den Uyl lijken

13 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte (links) en Joop den Uyl. Foto's: ANP.

Na het afhaken van Klaas Dijkhoff heeft Mark Rutte geen kroonprinsen meer, constateert Roelof Bouwman. PvdA-leider Joop den Uyl zat midden jaren tachtig in hetzelfde schuitje. Hoe liep dat ook alweer af?

Het was – ere wie ere toekomt – voormalig VVD-leider Hans Wiegel die de primeur had. In het politiek zeer rumoerige najaar van 2012 noemde hij Mark Rutte voor het eerst in één adem met Joop den Uyl.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

VVD en PvdA hadden elkaar dat jaar fel bestreden tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het ging, zo benadrukten beide partijen, om iets heel belangrijks: wilden de kiezers een regering met Rutte of wilden ze een regering met de PvdA van Diederik Samsom.

Zoals sommige cynische waarnemers al hadden voorspeld, begonnen na de verkiezingen onderhandelingen over een regering met de partij van Rutte én de partij van Samsom.

VVD liet zich voortdurend kaas van het brood eten door PvdA

De VVD liet zich daarbij voortdurend de kaas van het brood eten. Eerst zwichtten de liberalen voor de PvdA-eis om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken, ook voor bestaande gevallen. Daarna ging de VVD zelfs akkoord met een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Lees ook dit omslagverhaal: Dit doet tien jaar Rutte met uw geldCover Elsevier Weekblad editie 37 2019

‘Dit is buiten elke proportie,’ luidde het commentaar van Wiegel. ‘Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat.’

Na veel gesoebat en een opstand van de VVD-achterban werd het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie een paar dagen na de beëdiging van het kabinet door Rutte ingetrokken. Ervoor in de plaats kwam een belastingverhoging voor hoge inkomens via de heffingskorting en de arbeidskorting.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw