Roelof Bouwman Premium Corner

Mark Rutte gaat steeds meer op Joop den Uyl lijken

13 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

Na het afhaken van Klaas Dijkhoff heeft Mark Rutte geen kroonprinsen meer, constateert Roelof Bouwman. PvdA-leider Joop den Uyl zat midden jaren tachtig in hetzelfde schuitje. Hoe liep dat ook alweer af?

Het was – ere wie ere toekomt – voormalig VVD-leider Hans Wiegel die de primeur had. In het politiek zeer rumoerige najaar van 2012 noemde hij Mark Rutte voor het eerst in één adem met Joop den Uyl.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

VVD en PvdA hadden elkaar dat jaar fel bestreden tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het ging, zo benadrukten beide partijen, om iets heel belangrijks: wilden de kiezers een regering met Rutte of wilden ze een regering met de PvdA van Diederik Samsom.

Zoals sommige cynische waarnemers al hadden voorspeld, begonnen na de verkiezingen onderhandelingen over een regering met de partij van Rutte én de partij van Samsom.

VVD liet zich voortdurend kaas van het brood eten door PvdA

De VVD liet zich daarbij voortdurend de kaas van het brood eten. Eerst zwichtten de liberalen voor de PvdA-eis om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken, ook voor bestaande gevallen. Daarna ging de VVD zelfs akkoord met een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Lees ook dit omslagverhaal: Dit doet tien jaar Rutte met uw geldCover Elsevier Weekblad editie 37 2019

‘Dit is buiten elke proportie,’ luidde het commentaar van Wiegel. ‘Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat.’

Na veel gesoebat en een opstand van de VVD-achterban werd het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie een paar dagen na de beëdiging van het kabinet door Rutte ingetrokken. Ervoor in de plaats kwam een belastingverhoging voor hoge inkomens via de heffingskorting en de arbeidskorting.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.