Gerlof Leistra Premium Corner

Idioot dat je met vlijmscherpe machete over straat mag

27 oktober 2020Leestijd: 2 minuten

Dat je ongestraft met een machete of een ander kapmes over straat mag, is te gek voor woorden. Met een ‘messenverbod’ in de Algemene Plaatselijke Verordening voorziet de gemeente Zaanstad in een leemte in de Wet wapens en munitie. Hoogste tijd om die wet aan te passen, vindt Gerlof Leistra.

Zelfs voor minderjarigen lijkt het de gewoonste zaak van de wereld om met machetes en ander wapentuig over straat te gaan.

Bij controles worden soms wapens aangetroffen die langer zijn dan een kinderarm. In Zaanstad zijn dit jaar al 142 wapenincidenten geregistreerd. Elk jaar weer vallen er in Nederland vele tientallen doden bij steekpartijen.

Alarm

Burgemeester van Zaanstad Jan Hamming (PvdA) slaat terecht alarm. De Algemene Plaatselijke Verordening is uitgebreid met een verbod op het dragen van ‘gevaarlijke voorwerpen’ als machetes en slagwapens die niet onder de Wet wapens en munitie vallen. Op overtreding staat een boete van 2.500 euro.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.