Roelof Bouwman Premium Corner

Doemdenken over Amerika begint belachelijk te worden

20 oktober 2020

Optimisten hebben in de geschiedenis van Amerika veel vaker gelijk gekregen dan pessimisten. Toch luiden steeds meer onheilsprofeten de noodklok over de Verenigde Staten. Dat is nergens voor nodig, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Zoals bekend zijn nogal wat landen in de loop van de twintigste eeuw voor korte of langere tijd veranderd in dictaturen. Denk aan grootmachten als Rusland, China en Japan. Wat dichter bij huis ging het mis in het Italië van Benito Mussolini, het Spanje van Francisco Franco en het Duitsland van Adolf Hitler.

Historici zijn gewend te benadrukken dat vooral landen die worden geteisterd door (burger)oorlogen, natuurrampen en sociaal-economische crises een grote kans lopen weg te zakken in een totalitair moeras. Dat klinkt heel logisch. Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. De op afstand belangrijkste: de Verenigde Staten van Amerika.

Vrijheidsvlam werd nooit uitgetrapt

Het land was de afgelopen honderdvijftig jaar verwikkeld in een burgeroorlog (1861-1865, meer dan een half miljoen doden) en vocht mee in de Eerste Wereldoorlog (115.000 doden) en de Tweede Wereldoorlog (400.000 doden). Daarna volgde de Koude Oorlog, waarbij alleen al in Korea en Vietnam ruim 100.000 Amerikaanse soldaten sneuvelden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.