SBS6 doet aan journalistiek: Olcay Gulsen als opiniemaker

07 september 2020Leestijd: 3 minuten
Dit Vindt Nederland-presentatrice Natacha Harlequin. Foto: screenshot YouTube.

Talpa toont meer journalistieke ambities. Maar de nieuwe ADHD-achtige talkshow Dit vindt Nederland! levert voorlopig slechts een hoop gekakel op en scoort bar slecht. John de Mol is — of was vroeger in elk geval — beter in amusement, schrijft Gerry van der List.

Het aardigste praatprogramma van SBS6 is zonder meer de late editie van Shownieuws. Aan het eind van de avond worden op een luchtige manier allerlei vormen van entertainment behandeld door redelijk vlotte ingewijden. Soms zetten ze vrolijk het mes erin, waardoor het programma scherper en spannender is dan het tegenwoordig wel erg gezapige RTL Boulevard.

Gerry van der List

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Nieuws maken doet Shownieuws ook. Vorige week nog leidde een onthullende fotoreportage tot een forse bezinning op en een kleine aanpassing van het coronabeleid. De intelligentsia doen nogal laatdunkend over paparazzi. Maar weinig serieuze onderzoeksjournalisten slagen erin om met het aantonen van misstanden zo veel politieke invloed uit te oefenen als fotograaf Ferry de Kok.

Het lot van Carolina Lo Galbo in De 5 uur show stemt somber

Overdag gaat het moeizamer. De 5 uur show heeft al vernietigende recensies gekregen en is er de eerste weken niet in geslaagd een bevredigend aantal kijkers te trekken. Een beetje treurig stemt het lot van Carolina Lo Galbo. De psychologe verkeerde ooit in hogere intellectuele kringen. Ze werkte voor het tijdschrift Vrij Nederland en de Volkskrant, en presenteerde voor de VPRO het televisieprogramma Boeken. Nu moet de getalenteerde interviewster een uur lang babbelen met mensen die doorgaans niet interessant genoeg bevonden worden door de talkshows in de avonduren.

De andere presentatrice, Brecht van Hulten, lijkt meer in haar element. Zij straalt ook een prettige rust uit die de kijkers erg missen bij haar hypernerveuze vrouwelijke collega van het nieuwe NPO-programma De vooravond. Toch heeft Van Hulten niet veel vrouwen ertoe weten te bewegen om op werkdagen om vijf uur op SBS6 af te stemmen.

Dit vindt Nederland! dreigt een commercieel debacle te worden

Dit vindt Nederland! om half zeven op SBS6 getuigt van de ambitie van John de Mols bedrijf Talpa om zich meer journalistiek te ontplooien. Iedere Nederlander zou nu eindelijk een stem krijgen. Onder leiding van advocaat Natacha Harlequin, die nationale bekendheid verwierf door haar verschijning in de veelbesproken uitzending van Veronica Inside over racisme, spreken vier min of meer bekende Nederlanders in hoog tempo over zaken waar ze geen verstand van hebben. Olcay Gulsen, een voormalig modeontwerpster die van RTL is weggelokt, mocht al twee keer als opiniemaker fungeren. Zo eiste zij een ‘stukje waardering’ voor mensen in de zorg.

Lees ook deze tv-blog van Gerry van der List: Alweer een mislukt zenderavontuur van John de Mol

Inhoudelijk stelt het gekakel in de ADHD-achtige talkshow bar weinig voor. Commercieel gezien kan na een week bovendien zelfs van een dreigend debacle worden gesproken. Afgelopen vrijdag toonden zich slechts 63.000 Nederlanders geïnteresseerd in de opvattingen van Gulsen, eenzesde van het aantal kijkers van Shownieuws die avond.

Het onderhoudende actualiteitenprogramma Hart van Nederland heeft laten zien dat SBS6 met een eigen journalistieke aanpak kan scoren. Maar nu De Mol alweer met een flop te maken krijgt, zou hij moeten inzien dat entertainment hem beter ligt (of in elk geval lag) en dat talkshows geen must zijn voor het hopeloos tobbende Talpa.