Jelte Wiersma Premium Corner

Merkel blijft geloven in sprookje dat met Xi afspraken kunnen worden gemaakt

15 september 2020

De Duitse Bondskanselier Merkel hoopte als tijdelijk EU-voorzitter deze maand op een grote EU-China-top in Leipzig nauwere banden met Xi Jinpings communistische dictatuur te smeden. Door corona werd het maandag een videoconferentie van Merkel, de Duitse Commissievoorzitter Von der Leyen en de Belgische Raadsvoorzitter Michel met Xi. De videotop toonde een verdeelde EU, maar belangrijker: Merkel denkt dat met Xi afspraken kunnen worden gemaakt. Dat is een sprookje, schrijft Jelte Wiersma.

Angela Merkel, Ursula Von der Leyen (beiden CDU) en Charles Michel (MR) hoopten tijdens het videogesprek met Xi afspraken te kunnen maken over eerlijker handel, investeringsregels, klimaat en uitten voor de vorm zorgen over Xi’s repressieve veiligheidswet in Hongkong, mensenrechten en de massale opsluiting van Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’. Zonder resultaat.

Opvattingen over relatie met China verschillen nogal binnen de EU

Europa slaapwandelt de nieuwe Koude Oorlog in, schreef Robbert de Witt vorige maand al

In de eerste plaats doordat Merkel tot haar teleurstelling niet slaagde in het verwerven van een sterk mandaat van de andere EU-landen. De opvattingen over wat voor relatie met China moet worden onderhouden verschillen nogal.

Zo zijn zestien Oost-Europese landen, waaronder veel EU-landen, met China gelieerd via het zogenoemde 16+1. China bouwt en financiert bijvoorbeeld de 2,4 kilometer lange brug in EU-lid Kroatië naar schiereiland Peljesac. EU-lid Italië is deel van de Chinese Nieuwe Zijderoute dat als doel heeft de wereldhandel door Peking te laten domineren. Maar Rome denkt dat het niet zonder Chinees geld kan en wil Xi niet voor het hoofd stoten.

Merkel, de machtigste EU-regeringsleider, stond dus zwak.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.