Bram Hahn Premium Corner

Wacht niet op overheid in strijd tegen het virus

23 september 2020Leestijd: 3 minuten

Terecht is de Tweede Kamer kritisch over het kabinetsoptreden rond mondkapjes in de zorg en de achterblijvende testcapaciteit. Maar besef wel dat de overheid het virus niet kan verslaan als burgers de regels massaal negeren, schrijft Bram Hahn.

Voor het eerst sinds hij verantwoordelijk werd voor het coronabeleid, had minister Hugo de Jonge (CDA) het gisteren zichtbaar en hoorbaar moeilijk in de Tweede Kamer. Niet alleen de oppositie was uiterst kritisch over de wijze waarop De Jonge optreedt tegen het coronavirus, ook bij de coalitiepartijen klonk ontevredenheid over de aanpak. Twee onderwerpen stonden centraal: mondkapjes in de ouderenzorg en de testcapaciteit.

In beide gevallen bleek dat er inschattingsfouten zijn gemaakt, en dat er gaandeweg stilletjes is bijgestuurd. In het geval van de mondkapjes hield het RIVM lang vast aan het standpunt dat die op medische gronden niet nodig waren voor personeel in verpleeghuizen bij vluchtig contact, zoals het aanreiken van een glaasje water.

Tv-programma Nieuwsuur maakte aannemelijk dat die terughoudendheid veel meer werd ingegeven door schaarste aan mondkapjes, maar zowel Jaap van Dissel als Hugo de Jonge bleef dat ontkennen. Ja, er was schaarste, maar er was medisch gezien ook geen noodzaak om in die situaties mondkapjes te dragen, zo houden zij vol. Dat de richtlijn stilzwijgend is aangepast toen er wel meer mondkapjes beschikbaar waren, toont de zwakte van dat verweer.

Breed testen was de ambitie, maar dat bleek niet uit de daden

Het dossier ‘testen’ is bestuurlijk gezien een nog groter drama. Al in maart maakten het Outbreak Management Team en het kabinet grootschalig testen tot pijler van de coronastrategie. Althans, in woord. Uit de daden bleek weinig van die ambitie. Er was maandenlang een tekort aan materialen en door de halsstarrige houding van de kleine ziekenhuislaboratoria, bleef de capaciteit van grote, commerciële laboratoria onbenut.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.